Concentració unitària contra la retallada a les empreses públiques de la Generalitat

  • Ja s'ha presentat un ERO a GISA i pròximament s'executarà el de l'Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament, que redueix la plantilla a la meitat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tres-centes persones convocades pels comitès de treballadors d’algunes empreses públiques de la Generalitat, juntament amb UGT, CCOO i CATAC, s’han concentrat avui al matí davant el Departament de Governació a Barcelona per a demanar a la vice-presidenta, Joana Ortega, que expliqui el pla del govern en relació amb aquestes empreses. Enguany, arran de les retallades globals a l’administració, hi ha hagut desenes de no-renovacions de contracte, acomiadaments i baixes voluntàries i incentivades en aquestes empreses dependents de la Generalitat. També s’han obert alguns expedients de regulació d’ocupació (ERO): a GISA ja se’n va presentar un amb 45 acomiadats (el 20% de la plantilla), i ara se’n tramita un altre a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), que afectarà 46 persones (més del 50% de la plantilla). A l’Agència Catalana de l’Aigua i a l’Incasòl també s’esperen ERO.

Les retallades i els expedients de regulació d’ocupació a les empreses públiques són defensats per la Generalitat, en el context actual, pel gran endeutament que arrosseguen. Entre els arguments que esgrimeix l’administració actual hi ha la mala gestió del govern anterior i el sobredimensionament que considera que han experimentat els últims anys moltes d’aquestes agències i organismes.

Per contra, els comitès de treballadors i sindicats creuen que la Generalitat aprofita l’avinentesa i la conjuntura de crisi per a reduir-les sense oferir una proposta que asseguri el manteniment dels serveis que gestionen (aigua, habitatge, subvencions a ONG…). I, en algun cas, es veu com una maniobra per a eliminar-les.

També denuncien la suposada manca de voluntat negociadora del govern en aquest procés, com és el cas de l’ERO de l’ACCD, i que respon, diuen, a un element d’oportunitat (la majoria d’afectats són treballadors públics, no funcionaris) i a un interès partidista (es voldria reduir el sector públic per a facilitar l’entrada de l’empresa privada en la gestió de serveis d’interès general). Per tot plegat, els convocants de la mobilització sol·liciten a la Generalitat d’aturar ‘els processos d’acomiadaments indiscriminats oberts i engegar un veritable procés de diàlèg i negociació’.

Finalment, els sindicats destaquen l’anomalia que els responsables del Departament d’Empresa i Ocupació siguin els qui han d’avaluar la idoneïtat o no dels processos d’ERO de les empreses públiques, perquè significa que la Generalitat esdevé automàticament jutge i part en aquests processos i deixa en indefensió els treballadors.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem