25.10.2011 - 12:17
El 45,4% dels catalans votaria a favor de la independència si demà es celebrés un referèndum, el doble dels partidaris del no, que serien un 24,7%; la resta, el 23,8%, s’abstindria. Aquestes són les dades de l’últim sondatge d’opinió política que ha publicat el Centre d’Estudis d’Opinió. Per tant, segons aquestes dades i sense comptar l’abstenció, el sí aconseguiria un 59,6% de suport dels votants i el no, el 32,4%; el 8% que queda correspon als indecisos, que no ho saben o no contesten. Respecte del baròmetre del mes de juliol, els partidaris de la independència han augmentat dos punts i mig.
El CEO fa la següent pregunta: ‘Si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya, vostè què faria?’ El 45,4% respon que votaria a favor de la independència; el 24,7%, contra; el 23,8% s’abstindria; un 0,6% diu ‘alltres respostes’; un 4,6% no ho sap i un 1% no contesta.
El sí: un 59,6%
Com que en un referèndum, ni en cap procés electoral, no es comptabilitza l’abstenció com a vot, el nivell de participació seria d’un 76,2%. Sobre aquest percentatge, els vots favorables a la independència suposaria un 59,6% de vots del sí; un 32,4% de vots negatius, i el 8% restant correspondria als que ara es mostren indecisos però que no diuen pas que no anirien a votar.
CiU superaria el PSC a les eleccions espanyoles
El sondatge també recull la intenció de vot dels catalans amb vista a les eleccions espanyoles del 20 de novembre. CiU seria la formació més votada a Catalunya, amb el 22,6% dels vots, amb una distància respecte del PSC fins als 6,3 punts; la segona força però, per davant del PSC, seria la dels indecisos, amb un 17,7% dels vots. Després de CiU i el PSC, el següent partit és el PPC, amb un 10,5%, seguit d’ICV-EUiA, amb un 5,6% dels sufragis i d’ERC, amb un 5%.
A favor del concert
En l’apartat del pacte fiscal, el 48,4% dels catalans estarien totalment a favor, i el 27,3 més aviat a favor. Això suma un agregat del 75,7%, molt similar al del baròmetre del juny, que se situava en el 75,5% dels catalans.
Una dada significativa en aquesta enquesta és la del comportament electoral segons el tipus d’eleccions, ja que per primera vegada en la història, les eleccions al parlament es consideren més importants que les espanyoles. Les catalanes passen al primer lloc amb un 30,7% (+3,7), i les espanyoles passen des del 37,5 fins al 28,4%.