Continua la recerca dels tres cooperants segrestats

  • El Front Polisario diu que els segrestadors se'ls han endut a Mali i que els segueixen el rastre

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els segrestadors dels cooperants del campament saharià de Rabuni (Tindouf) s’han endinsat al desert fins a Mali, frontera amb Mauritània, una àrea que hom considera especialment insegura. Algunes fonts del Front Polisario han precisat que havien pogut localitzar el rastre dels segrestadors i que els perseguien. Els tres cooperants, entre els quals hi ha el mallorqui Enric Gonyalons, foren segrestats dissabte a mitjanit.

 

Tots tres coordinaven des del setembre de l’any passat alguns projectes als campaments de refugiats saharians de Tinduf, on fins ara no hi havia hagut mai cap bretxa de seguretat. El mallorquí Enric Gonyalons, de trenta-sis anys, és el coordinador de l’ONG basca Mundubat als camps i dirigeix un equip de quatre persones que reparteix aliments i fa formació professional.

Dissabte a la nit fou capturat mentre descansava, juntament amb la madrilenya Ainhoa Fernández de Rincón i la cooperant italiana Rosella Urrul, per un grup de cinc homes armats, que van ferir un vigilant del campament de Rabuni.

Gonyalons va anar a Tinduf el setembre del 2010 per coordinar un projecte humanitari de repartiment d’aliments als campaments algerians, on es refugien milers de saharians des de la Marxa Verda del Marroc contra el Sàhara Occidental. El projecte té el suport de la Unió Europea. Gonyalons també mena un projecte de formació professional, amb un equip de tres cooperants més, integrat per una valenciana i dos italians. Feia temps que Gonyalons col·laborava amb Mundubat, fundada el 1988, i també amb projectes a Palestina i a l’Amèrica Llatina. El 1998 l’ONG va rebre el Premi Europeu de la Solidaritat.

Interessat per la política internacional, Gonyalons havia estudiat ajuda humanitària a Deusto i feia anys que es dedicava a la cooperació internacional. Ja havia col·laborat amb Mundubat abans de ser destinat a Tinduf. També havia fet alguna anàlisi sobre la situació dels refugiats saharians per a IB3.

Cap a Mali

Els fets van passar dissabte a mitjanit, quan els segrestats descansaven a Rabuni, la capital administrativa dels campaments de Tinduf. Un grup armat, arribat amb dos jeeps, va anar directament a l’edifici, va ferir un vigilant i se’ls va endur. Gonyalons, que s’hi va resistir, també fou ferit lleument.

El Front Polisario, que va denunciar motivacions polítiques darrere el segrest per a mirar de tallar la cooperació internacional als camps de refugiats, va trobar el rastre dels segrestadors al desert algerià i els va començar a perseguir en direcció a Mali. Tant les autoritats saharianes com el servei secret maurità atribueixen el segrest a la branca d’al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI), la mateixa organització que va segrestar fa dos anys els cooperants catalans Alícia Gámez, Roque Pasqual i Albert Vilalta quan anaven amb un comboi d’ajuda humanitària a Mauritània.

Segon segrest de cooperants del país en deu dies

Fa tan sols onze dies presumptes membres del grup al-Shabaab, també vinculat a al-Qaida, van segrestar dues cooperants més, de Metges Sense Fronteres, al campament de refugiats de Dadaab (Kenya). N’era una la palafrugellenca Montserrat Serra, de la qual no se sap res des d’aleshores.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any