Segrestats tres cooperants al campament de refugiats saharià de Tinduf

  • Un d'ells és el mallorquí Enric Gonyalons · Se sospita d'al-Qaida del Magrib Islàmic

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.10.2011 - 11:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tres cooperants que treballaven als campaments de refugiats saharians de Tinduf (Algèria) han estat segrestats per un grup no identificat avui a la nit a Rabuni, la capital administrativa de la zona. Es tracta del mallorquí Enric Gonyalons, membre de l’ONG basca Mundubat; d’Ainhoa Fernández de Rincón, de l’Associació d’Amics del Poble Saharià d’Extremadura, i de la italiana Rosella Urru. Cinc homes armats que anaven amb dos jeeps s’han adreçat directament a mitjanit a la residència dels cooperants de Rabuni i s’han endut els tres treballadors, que hi dormien. Ainhoa Fernández ha pogut avisar per telèfon uns amics i hi ha hagut un intercanvi de trets. Un vigilant saharià i Gonyalons han resultat ferits lleus.

Enric Gonyalons feia set mesos que treballava de coordinador de l’ONG basca Mundubat al campament de refugiats de Rabuni, on desenvolupava tasques d’atenció a les necessitats dels refugiats en els àmbits de salut, educació i distribució d’aliments. El govern balear ja s’ha posat a disposició de la família de Gonyalons.

Motivació política

En declaracions recollides per l’agència SPS, les autoritats saharianes han informat que ‘elements terroristes’ s’han infiltrat al campament de nit amb vehicles tot terreny, presumiblement des de Mali, i ‘han irromput amb armes de foc a la seu de recepció d’estrangers’, on han segrestat els cooperants.

El Front Polisario, que controla els camps de refugiats de Tinduf i que ha engegat ràpidament una operació de recerca, ha condemnat profundament el segrest i l’ha qualificat de ‘tràgica operació criminal i terrorista’: ‘Condemnem profundament la greu operació terrorista contra tres cooperants nostres, que porten a terme activitats humanitàries per al poble saharià que pateix als camps de refugiats.’

De fet, el Front Polisario sospita que al darrere del segrest hi ha motivacions politiques, perquè els autors de l’acció sembla que busquen desprestigiar la imatge dels saharians i aturar el flux constant de cooperants als campaments. Fins ara mai no hi havia hagut cap segrest o assalt d’aquesta mena a la zona, on ara mateix treballen unes cent cinquanta persones estrangeres. A l’estiu i pels volts de Nadal, a més, hi sol haver moltes visites de famílies europees que acullen infants saharians i de membres de grups d’amistat i solidaritat amb el Sàhara Occidental.

Ho ha reiterat més tard, en una carta adreçada al secretari general de l’ONU Ban Ki-moon, el mateix president de la República Àrab Sahariana Democràtica, Mohamed Abdelaziz: ‘Aquest atac terrorista contra els campaments de refugiats saharians pacífics (…) pretén intimidar els cooperants estrangers i perjudicar la solidaritat internacional amb la causa d’aquests refugiats i privar-los de l’ajuda humanitària internacional.’

Abdelaziz ha afegit que les autoritats ja ‘han adoptat mesures i han començat els contactes amb tots els països interessats a localitzar els segrestadors i rescatar els ostatges’.

Per la seva banda, els serveis secrets mauritans han apuntat que podria haver-hi al darrere un escamot d’al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI), la mateixa organització que va segrestar fa dos anys els cooperants catalans Alícia Gámez, Roque Pasqual i Albert Vilalta quan anaven amb un comboi d’ajuda humanitària per aquest país veí.

Segon segrest de cooperants del país en deu dies

Cal recordar que fa tan sols deu dies, presumptes membres del grup al-Shabaab, també vinculat a al-Qaida, van segrestar dues cooperants més, de Metges Sense Fronteres, al campament de refugiats de Dadaab, a Kenya. Una d’elles és la palafrugenca Montserrat Serra, de la qual no se sap res des d’aleshores.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any