Els mitjancers internacionals assenyalen el camí de la pau al País Basc

  • Demanen a ETA la fi de la lluita armada i als governs espanyol i francès que acceptin negociar-ne les conseqüències

VilaWeb
Redacció
18.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reunió internacional per la pau celebrada ahir a Sant Sebastià va marcar el camí de la pau basca amb un comunicat de cinc punts que assenyala els passos a fer per tots els agents del conflicte. Els representants internacionals van demanar a ETA l’anunci del cessament de la lluita armada, i als governs espanyol i francès, l’acceptació de l’obertura d’un diàleg sobre les conseqüències d’aquest anunci. L’ex-secretari general de l’ONU i Nobel de la pau, Kofi Anan, el president del Sinn Féin, Gerry Adams, l’ex-cap de gabinet de Tony Blair, Jonathan Powell, l’ex-primera ministra noruega, Gro Harlem Bruntland i l’ex-ministre d’Interior i Defensa francès, Pierre Joxe, van ser la prestigiosa taula presidencial del grup de mitjancers.

En el comunicat de conclusions llegit per Bertie Ahern, ex-president irlandès, també van demanar a França i Espanya que prenguin decisions sobre les conseqüències de la fi de la lluita armada, en una clara referència a la situació dels presoners. Els mediadors proposen establir una estratègia de reconciliació amb totes les víctimes del conflicte sense exlusions; així com l’inici d’un procés de debat polític entre els partits bascos sobre el futur del País Basc. Finalment, s’ofereixen a crear un comitè internacional de seguiment del procés de pau. Us oferim el vídeo de la declaració íntegra subtitulat en català.

En la reflexió preliminar als cinc punts del comunicat, els mitjancers diuen que ‘ha arribat l’hora i la possibilitat de posar punt i final a l’última confrontació armada d’Europa’, un objectiu que ‘pot ser assolit ara amb el suport de tota la ciutadania, els seus representants polítics, i el d’Europa i la comunitat internacional’.

Els signants afirmen que no han acudit a la conferència de pau a ‘imposar res’ sinó ‘de bona fe i amb l’esperança d’oferir idees des de la seva experiència’, i recorden que acabar amb una situació de violència i conflicte ‘mai és fàcil’ i cal ‘valentia, voluntat d’assumir riscs, compromisos profunds, generositat i visió d’estat’. La pau, continua la declaració, ‘ve quan el poder de la reconciliació pesa més que els hàbits d’odi i quan la possibilitat del present i el futur és infinitament millor que l’amargura del passat’.

Una conferència d’alt nivell internacional

La conferència va ser organitzada per Lokarri, el Grup Internacional de ContacteBerghof FoundationConciliation ResourcesThe Desmond Tutu Peace Foundation i la NOREF. A l’hora de presentar-la, Powell, màxim negociador de la pau al Nord d’Irlanda en representació del govern britànic, es va confessar molt esperançat per la reunió i va preconitzar un diàleg inclusiu, ‘perquè la pau duradora no s’aconsegueix parlant solament amb els teus amics, sinó amb els teus enemics i amb els enemics dels teus amics’. També va dir que, quan es va començar a entrevistar amb els dirigents republicans, no els havia volgut donar la mà perquè l’IRA havia amenaçat uns familiars seus, però que ara lamentava no haver-ho fet. ‘Cal abandonar la concepció que els uns han guanyat i els altres han perdut; tothom ha de sortir de la taula amb la sensació d’haver guanyat.’

Per la seva banda, el cap del Sinn Féin, Gerry Adams, va expressar ahir la seva satisfacció per la celebració del congrés de pau: ‘Estic molt i molt esperançat, però tal com hem après en el nostre propi procés, hi ha hagut moltes falses albades’. El Sinn Féin ha estat involucrat en l’assistència del procés de pau basc els últims deu anys. Hi ha hagut molts alts i baixos, desacords i contratemps durant aquest temps’, va dir Adams.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem