Els familiars de les víctimes del metro seran rebudes finalment pel president del Consell

  • Fabra s'hi reunirà dijous · Feia cinc anys que ho demanaven i Camps mai no hi va accedir

VilaWeb
Redacció
18.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, rebrà dijous que ve els familiars de les víctimes de l’accident del metro de València del juliol del 2006, que es saldà amb 43 morts. En aquests darrers cinc anys les famílies han sol·licitat aquesta trobada en repetides ocasions, però l’ex-president Francisco Camps les va ignorar i va refusar de reunir-s’hi cada vegada.

Fabra dóna compliment així a un dels compromisos que va adquirir en el discurs d’investidura. Això sí, el president i tot el PP en bloc van refusar fa poques setmanes a les corts, una vegada més, la inciativa promoguda per aquestes famílies i recollida per l’oposició per a fer una nova comissió d’investigació que determini les causes exactes de l’accident i en depuri responsabilitats polítiques.

Cinc anys de l’accident

El 3 de juliol de 2006, el descarrilament d’un comboi de la línia 1 del metro de València a l’estació de Jesús va causar la mort del conductor i de quaranta-dos passatgers, i en va deixar mig centenar més de ferits. Cinc anys després, els familiars de les víctimes denuncien que el govern encara ha atès les seves demandes, entre les quals hi ha reclamar als responsables de garantir la seguretat del metro que reconeguin l’equivocació de no haver dotat la línia 1 de les mateixes mesures de seguretat que la resta de línies. Les investigacions judicial i parlamentària van concloure en un temps rècord que la causa de l’accident havia estat l’excés de velocitat, imputable al conductor.

Lluny d’atendre les demandes de víctimes i familiars, el govern ha evitat de parlar de l’accident en aquests cinc anys i ha provat de tapar-lo. Una estratègia que es va tornar a demostrar el desembre passat, quan FGV va decidir canviar el nom de l’estació de Jesús, on va tenir lloc l’accident, pel de Joaquim Sorolla. El canvi es va justificar per la proximitat de l’estació provisional del TGV de València, batejada amb el nom del pintor valencià. L’associació va reaccionar indignada: ‘Ni a FGV ni al govern valencià no els interessa que es recordi l’accident de metro del 2006. Si desapareix el nom de Jesús, ningú no recordarà quan vegi el nou nom de l’estació de metro que hi van morir quaranta-tres persones per la deixadesa de FGV i del govern valencià.’

Des de l’accident, el dia 3 de cada mes l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol es concentra a la plaça de la Mare de Déu a les set del vespre, per a recordar les víctimes i reclamar responsabilitats a FGV i al govern.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem