17.10.2011 - 19:48
L’ex-primer ministre irlandès Bertie Ahern ha estat l’encarregat de llegir el document de conclusions dels mitjancers internacionals reunits a Sant Sebastià per afavorir el procés de pau al País Basc. Us oferim el vídeo de la declaració íntegra subtitulat en català.
El document recorda que “ha arribat l’hora i la possibilitat de posar punt i final a l’última confrontació armada d’Europa”, un objectiu que “pot ser assolit ara amb el suport de tota la ciutadania, els seus representants polítics, i el d’Europa i la comunitat internacional”.
Els signants han afirmat que no han acudit a la conferència de pau a “imposar res” sinó “de bona fe i amb l’esperança d’oferir idees des de la seva experiència”, i han recordat que acabar amb una situació de violència i conflicte “mai és fàcil” i cal “valentia, voluntat d’assumir riscs, compromisos profunds, generositat i visió d’Estat”. La pau, continua la declaració, “ve quan el poder de la reconciliació pesa més que els hàbits d’odi i quan la possibilitat del present i el futur és infinitament millor que l’amargura del passat”.
Abandonament de les armes i diàleg sobre les conseqüències del conflicte
Per aquest motiu els mediadors demanen que es compleixin cinc punts. En primer lloc, que ETA “faci una declaració pública de cessament definitiu de l’activitat armada” i sol·liciti el diàleg amb els governs d’Espanya i de França per “enfocar exclusivament les conseqüències del conflicte”. En segon lloc, que els governs d’Espanya i de França “acceptin” aquesta declaració i iniciïn converses exclusivament referides a aquestes conseqüències del conflicte.
Impulsar la reconciliació
El tercer punt insta les parts a posar en marxa “programes i mesures” per avançar en la reconciliació des del “reconeixement i compensació” a “totes les víctimes”. Aquests programes han de partir del “reconeixement del mal que s’ha fet i mirar de guarir les ferides socials i individuals”.
Diàleg polític i consulta a la ciutadania
El quart punt recorda que perquè hi hagi “una pau duradora” cal que els “actors de la no violència i els representants polítics s’apleguin per parlar de “qüestions polítiques i d’altra mena tot consultant la ciutadania”. En aquest punt, recorden que “les terceres parts observadores o facilitadores ajuden al diàleg” i que aquest procés es podria fer amb el concurs de “facilitadors internacionals” si així ho acorden les parts implicades.
El cinquè punt recomana que s’organitzi un comitè de seguiment d’aquestes recomanacions.