15.10.2011 - 18:26
La manifestació d’indigants de Roma ha derivat en una batalla campal al centre de la ciutat per culpa d’uns pocs violents. Hi ha hagut els incidents greus (vídeo), amb desenes de ferits, de cotxes cremats i destrosses. Un grup de violents han cremat cotxes, han atacat oficines bancàries i han encès un edifici annex al ministeri de Defensa. La policia, que havia desplegat un fort dispositiu per evitar incidents, ha carregat contra ells i hi ha hagut moments de pànic i molta tensió. La gran majoria de manifestants, això sí, s’han desmarcat dels incidents i han cridat consignes contra els violents (seguiu en directe tots els aldarulls en aquesta interessant retransimissió televisiva del Corriere della Sera).
Un grup de violents han incendiat una furgona de la policia, amb agents a l’interior. Afrotunadament, sembla que els agents n’han pogut sortir a temps. La informació és confusa, però el que sí que se sap és que de moment ja hi ha comptabilitzats desenes de ferits, entre policies i manifestants. El batlle de la ciutat ha ordenat tancar tots els museus com a mesura preventiva.
Al nostre país les manifestacions han estat pacífiques. A Barcelona és on hi ha hagut la manifestació més gran, amb desenes de milers de participants, d’edats i condicions diverses. podeu seguir-la amb l’etiqueta #15OBCN.
Pels organitzadors, la mobilització del 15 d’octubre pretén ésser un punt d’inflexió tant per al panorama mundial com per al moviment del 15-M mateix, que després de cinc mesos d’activitat segueix l’estratègia d’internacionalitzar la protesta, com passa aquestes últimes setmanes als EUA amb el lema Occupy Wall Street.
‘Units en una sola veu farem saber als polítics, i a les elits financeres que serveixen, que ara som nosaltres, la gent, qui decidim el nostre futur. No som mercaderia en mans de polítics i banquers que no ens representen’, es diu a la web unitària 15october.net. ‘El 15 d’octubre ens trobarem al carrer per a posar en marxa el canvi global que volem. Ens manifestarem pacíficament, debatrem i ens organitzarem fins a aconseguir-lo. És hora que ens unim, és hora que ens escoltin.’
Fa uns dies , el premi Nobel de la Pau, Paul Krugman fent referència als ‘indignats’ de Wall Street deia que ‘alguna cosa passa. No sé exactament què, però em sembla que veurem néixer un moviment que, a diferència del Tea Party, s’enfada amb la gent que toca enfadar-se’. Krugman amb el seu article al New York Times va trencar el silenci informatiu amb que el moviment es tractat als mitjans de comunicació nord-americans i va donar visibilitat al moviment.