El Canal 33 estrena avui el documental ‘Una llengua que camina’

  • Coproduït per VilaWeb i TV3, es va pre-estrenar ahir a València · L'acte de presentació, amb tres-cents assistents, va ser un clam en favor del dret de veure TV3 al País Valencià

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Canal 33 estrenarà a mitjanit en punt el documental ‘Una llengua que camina’ (primers minuts), coproduït per VilaWeb i TV3. El documental, que fa balanç d’un quart de segle d’ensenyament en la nostra llengua al País Valencià, es va pre-estrenar ahir a València, al Club Diario Levante. Hi assistiren la directora del documental, Amanda Gascó, i la majoria de protagonistes: Xavi Sarrià, cantant d’Obrint Pas; Diego Gómez, mestre i ex-president d’Escola Valenciana; Mar Iglesias, professora de periodisme de la Universitat d’Alacant; i Dariana Groza, romanesa catalanoparlant. També hi van assistir el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, i el director de VilaWeb, Vicent Partal.

Dimarts s’havia va presentat a Barcelona (vídeo) i encara hi ha previstes una vintena de presentacions més. La web d’Escola Valenciana informarà dels punts i hores de cadascuna d’aquestes presentacions.

El punt de partença del documental és la Festa pel Valencià, celebrada el 9 d’octubre de 2010 a València, que cloïa les celebracions dels vint-i-cinc anys de Trobades d’Escoles en Valencià. Aquestes Trobades d’estima per la llengua, les porta a terme, des de fa un quart de segle, Escola Valenciana.

‘Un País Valencià sovint invisible’

‘Era molt important fer el dibuix d’aquest País Valencià que és sovint invisible en alguns punts del País Valencià mateix i en alguns territoris de la mateixa parla com Catalunya’, va explicar en l’acte de pre-estrena a Barcelona Gascó. I també: ‘Els moviments cívics de defensa de la llengua i en concret d’Escola Valenciana necessitaven una dignificació.’

Per Sarrià, ‘un documental com aquest era necessari per a fer veure que hi ha una generació de milers de valencians que s’han educat en la nostra llengua i que són els que ara transformen el País Valencià des de baix i hi aporten normalitat’.

El documental ensenya que la normalització lingüística avança al País Valencià des del naixement de l’ensenyament en català, fa més de vint-i-cinc anys, i de la perseverança dels moviments cívics. I fa veure que no hi una implantació òptima dels programes d’ensenyament en català a tot el territori perquè el govern autonòmic ho entrebanca contínuament. Això no obstant, el prestigi de l’ensenyament en català és indubtable i, malgrat tots els obstacles que hi posa el govern valencià, la societat el valora i el defensa. ‘És paradoxal que un documental com aquest no es puga veure al País Valencià a través d’una televisió pública com és TV3, que entenem perfectament i que desitgem veure’, va dir Gascó.

La quotidianitat de cinc personatges

‘Una llengua que camina’ narra les vivències de cinc personatges: Xavi Sarrià, Diego Gómez, Mar Iglesias, Dariana Groza, i Gerard Pitarch, dermatòleg que estudià en català a la Plana Alta i que porta les filles a les línies d’ensenyament en català.

Tots, residents a punts diversos del territori valencià, relaten la seva experiència i diuen com veuen la salut de la llengua tant en l’àmbit professional, com en la vida quotidiana, a casa i al carrer.

El documental compta amb la col·laboració de l’ICIC, Escola Valenciana, Edicions 96 i Bromera. A més de l’emissió d’avui a mitjanit, i de les múltiples presentacions que se’n faran a tot el país, el Canal 33 el tornarà a emetre els dies 10, a migdia, i 13, a les 17.30, pel mateix canal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem