Petros Màrkaris, VII Premi Pepe Carvalho

  • L'escriptor grec visitarà Barcelona aquest mes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.10.2011 - 15:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor grec Petros Màrkaris ha estat distingit amb el VII Premi Pepe Carvalho que s’atorgarà durant la BCNegra (6-11 de febrer de 2012). Màrkaris visitarà Barcelona el 24 d’octubre per promoure la seva darrera novel·la, ‘Amb l’aigua fins al coll’ (Tusquets Editors), sobre el rerefons de la crisi grega actual. En català també té publicats: ‘L’accionista principal’ (Pagès editors, 2007) i ‘Mort a Istanbul’ (Tusquets Editors, 2009).

El jurat assenyala que és un dels representants de la novel·la negra mediterrània. El premi recorda la figura de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán. En aquest sentit, Tant Màrkaris com Montalbán fan que els seus personatges, Kostas Jaritos i Pepe Carvalho, siguin testimonis crítics de l’evolució i la transformació d’Atenes i Barcelona, dues ciutats que esdevenen coprotagonistes de les seves novel·les, segons el comunicat del jurat. El jurat del premi és format per Sergio Vila-Sanjuán, Daniel Vazquez Sallés, Rosa Mora, Jordi Canal, Paco Camarasa i Juan José Arranz.

Petros Màrkaris va néixer a Istanbul el 1937. Després d’estudiar ciències econòmiques a Viena i a Stuttgart, va fer cap a Atenes, on resideix. Guionista de televisió i autor teatral, ha col·laborat en alguns guions del cineasta grec Theo Angelòpoulos, com ara ‘La mirada d’Ulisses’ (1995) i ‘L’eternitat i un dia’ (Palma d’Or al Festival de Canes de 1998). També ha traduït importants autors alemanys com Brecht, Goethe, Bernhard i Schnitzler. La fama li ha arribat amb la sèrie de novel·la negra protagonitzada pel comissari Kostas Jaritos. 

Els altres guanyadors del Premi Carvalho són: Andreu Martín, Ian Rankin, Michael Connelly, P. D. James, Henning Mankell i Francisco González Ledesma.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem