02.10.2011 - 06:00
ETA s’ha compromès a col·laborar amb la comissió internacional de verificació, una iniciativa que considera un ‘pas important’ per avançar en el procés de resolució del conflicte basc. Ho anuncia en un comunicat que publiquen avui dels diaris Gara i Berria, que ahir ho van avançar en les respectives edicions digitals. El comunicat coincideix amb l’anunci d’autodissolució de l’organització Ekin i arriba una setmana després d’un altre anunci destacat per a aquest procés, el de l’adhesió del col·lectiu de presos bascs a l’Acord de Gernika, creat ara fa un any per impulsar un escenari de pau i solucions democràtiques al País Basc.
ETA cita els drets dels presos, el respecte a l’activitat política de l’esquerra abertzale i la fi de les detencions com a compromisos que poden precedir ‘passos determinants i irreversibles’, i per això considera que ara calen ‘compromisos multilaterals’, en referència als governs espanyol i francès, als qui retreu que hagin ‘posat obstacles’ al procés. Per això els demana que acceptin la comissió internacional de verificació.
Però els dos governs s’han oposat des del primer moment a una verificació per part d’agents internacionals de l’alto-el-foc d’ETA. De la mateixa manera, tampoc el govern basc no reconeix la comissió internacional.
Des de la declaració unilateral d’alto-el-foc del 10 de gener, ‘que suposava secundar el camí marcat per l’Acord de Gernika’, l’organització diu que treballa perquè sigui possible un procés de resolució. En aquest sentit, remarca que els ‘compromisos històrics i els passos profunds’ que s’han donat, i els esforços de diversos sectors polítics i socials, obren una oportunitat al País Basc com mai no hi havia hagut.
Comissió internacional de verificació
Dimecres passat es va presentar la comissió internacional de verificació, a instàncies de Brian Currin, encarregada d’avaluar l’alto-el-foc permanent i general declarat per ETA.
La comissió considera que ‘som davant d’una nova etapa esperançadora’ tenint en compte els ‘importants avenços cap a la pau al País Basc’ que s’han fet aquests últims anys. ‘Entre els factors que han contribuït a assolir aquesta etapa, destaca la demanda clara i rotunda de la societat basca que arribi el final de la violència’. És per això que considera que ‘un pas fonamental’ en el procés de pau és ‘un alto-el-foc creïble i irreversible’.
Aquesta comissió és formada per Ram Manikkalingam, director del Grup d’Assessors per al Diàleg d’Amsterdam; Ronnie Kasrils, col·laborador de Nelson Mandela; Raymond Kendall, secretari general de la Interpol entre 1985 i el 2000; Chris Maccabe, un dels negociadors que van tancar l’Acord de Divendres Sant a Irlanda; i Satish Nambiar, subcap de l’estat major de les forces armades a l’Índia i director de la missió de protecció de l’ONU als Balcans el 1992 i 1993.