Els ‘nostres’ esclaus

  • Una aplicació per a mòbil calcula quanta gent ha treballat forçadament a fabricar productes de consum habitual

VilaWeb

Redacció

03.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En teoria, l’esclavitud és abolida a tots els països, i des del 1948 la Declaració Universal dels Drets Humans la prohibeix formalment. Ara, de la teoria a la pràctica hi ha un bon salt. Associacions com Anti-Slavery International, amb seu a Londres, denuncien l’esclavitud contemporània, que adopta formes a vegades subtils, però que afecta milions de persones de totes les edats i sexes. Dones prostituïdes a l’Europa de l’est, tràfic d’infants entre països de la costa occidental africana, homes forçats a treballar en les pitjors condicions als estats agrícoles del Brasil i nois congolesos obligats a ficar-se al fons de les mines per treure’n primeres matèries necessàries per a fer funcionar telèfons intel·ligents i ginys tecnològics…, són sols alguns dels rostres dels esclaus del segle XXI, entre deu milions i trenta.

Centenars de productes

Segons dades de l’any passat, fornides pel Departament de Treball dels Estats Units sobre l’explotació infantil i el treball adult forçat, cent vint productes de consum habitual són fets amb mà d’obra esclavitzada d’una seixantena de països de l’hemisferi sud. Les xifres i productes detallats, els va plasmar Anti-Slavery International a ProductsOfSlavery.org, concebut com un portal interactiu que permet de creuar totes les informacions i de plasmar-les en un mapamundi segons el tipus de producte (esportiu, constructiu, agrícola…) o segons el país.

Des de fa quinze dies la pressió per forçar les empreses i multinacionals a eliminar l’esclavatge laboral de les cadenes de producció té una altra eina a internet. SlaveryFootprint.org, en aquest cas amb finançament del Departament d’Estat nord-americà. La finalitat és de fer obrir els ulls dels consumidors sobre el treball forçat que fa possible, més sovint que no ens pensem, molts béns i productes de consum diari, des de la roba a la de l’electrònica.

Calculadora

Emulant les calculadores de la petjada de carboni adreçades a particulars, SlaveryFootprint.org exposa, des d’una web i amb una aplicació de telèfon mòbil, els molts objectes fabricats per persones forçades a treballar sense remuneració, explotades econòmicament i sense possibilitat de deixar lliurement la feina. Gràcies a un algoritme i un qüestionari (quants ginys electrònics portem a sobre, quina roba tenim a l’armari, què hi ha a la farmaciola…), podem descobrir el nombre aproximat d’esclaus que ‘treballen’ per facilitar-nos la vida. De mitjana, segons les primeres dades obtingudes, és de cinquanta-cinc…

SlaveryFootprint.org és una iniciativa de Fair Trade Fund, una entitat no lucrativa californiana que fa servir els mitjans per fer créixer la consciència pública sobre qüestions com l’esclavatge humà. Entre els projectes que impulsa hi ha “Call + Response”, un film documental dedicat específicament al tràfic de persones, i Chainstorereaction.com, una pàgina que esperona els consumidors a enviar missatges electrònics a companyies i empreses implicades directament o indirectament en pràctiques laborals inhumanes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem