Puyal fa un tomb per la vida de Barcelona

  • Ahir fou ahir el pregoner multimèdia de la festa de la Mercè · Va fer una crida a defensar 'allò que és nostre'

VilaWeb
Redacció
23.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pregó del periodista i lingüista Joaquim Maria Puyal va inaugurar ahir la Festa Major de Barcelona. Puyal va evocar els records d’una vida de barceloní, el seu ‘festeig’ amb la ciutat, i va proclamar que calia defensar les nostres coses, especialment la llengua, que ‘no som tan lluny de perdre’.

Va repassar, dècada per dècada i any per any, la vida social i cultural de Barcelona. El pregó va ser ple de referències a la comunicació, a l’oralitat, a la cultura de masses i als fets més populars de la història de Barcelona i de Catalunya. Puyal va omplir el seu discurs d’arxius sonors, musicals i radiofònics, que el van convertir en un pregó multimèdia.

Puyal va il·lustrar el recorregut històric de la ciutat amb la veu d’una venedora de diari, el so del virolai, del ‘Diario hablado de Radio Nacional de España’, del teclat d’una màquina d’escriure, la sintonia del programa de televisió ‘Vostè pregunta’, el discurs de Pau Casals a l’ONU i la sintonia de TV3; i amb cançons de Núria Feliu, Serrat, Los Clippers, Luis Aguilé, Peret, Guillermina Motta, Moncho, Sirex, Gino Paoli, The Moody Blues, Joan Isaac, Lluís Llach, Jaume Sisa, Raimon, Maria del Mar Bonet, la Companyia Elèctrica Dharma, Marina Rosell, La Trinca, Gato Pérez, Dyango, Freddie Mercury i Montserrat Caballé, Los Manolos, Sau, Sangtraït, Sopa de Cabra, els Pets, Lax’n’Busto, Gossos, Antònia Font o Manel.

A més, va reivindicar ‘l’orgull pel patrimoni col·lectiu’ i la defensa de ‘les coses pròpies’. També va demanar un esforç d’integració i de comprensió mútua amb els immigrants;  apreciar i sentir orgull de la cultura pròpia i els símbols nacionals.

Va fer un agraïment especial al batlle que va portar els Jocs Olímpics a Barcelona, Pasqual Maragall. En aquest moment, els assistents van interrompre per primer cop la continuïtat del discurs de Puyal amb un aplaudiment. Llavors Puyal va dir que el país necessitava capdavanters: ‘Que tinguin el valor de l’autenticitat, treballin, s’exigeixin, s’esforcin i estiguin convençuts d’allò que ens diuen.’

Al principi del discurs, Puyal es va adreçar en rus a una representació de la ciutat de Sant Petersburg, convidada a la festa major. I al final del pregó va invitar els ciutadans de tots els orígens a viure intensament la Mercè, i ho va fer en algunes llengües nord-africanes, asiàtiques i en espanyol i en anglès.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem