El Parlament s’afegeix a la defensa de la immersió lingüística

  • La junta de portaveus aprova una declaració amb els vots de CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC, però no admet a tràmit una ILP que proposava el reconeixement del català com a única llengua vehicular

VilaWeb
Redacció
20.09.2011 - 12:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La junta de portaveus del Parlament de Catalunya ha aprovat per majoria una declaració (pdf) de suport a la immersió lingüística en el sistema educatiu i al català com a llengua vehicular. El text aprovat ha estat presentat per CiU, el PSC, ICV-EUiA i ERC, que hi han votat a favor, mentre que el PP i Ciutadans hi han votat en contra, i Solidariat s’ha abstingut.

La junta de portaveus recorda que la immersió lingüística és ‘un model d’èxit i de cohesió social reconegut internacionalment i amb un amplíssim consens polític i social’ i per això insta la Generalitat a mantenir el català com a llengua vehicular en l’ensenyament, a defensar els docents i els centres educatius en l’exercici dels seus drets i a recórrer les decisions que puguin malmetre el model lingüístic de les escoles catalanes.

D’una altra banda, la mesa del parlament no ha admès a tràmit la ILP ‘Salvem l’escola en català‘ que havia presentat una comissió promotora encapçalada per Montserrat Niubó, Santiago Espot i Jordi Anento. La ILP proposava que el català i l’aranès fossin les úniques llengües vehiculars del sistema educatiu, de les activitats acadèmiques, escolars, extraescolars, administratives i les úniques d’acollida de l’alumnat nouvingut.

La junta de portaveus diu que no ha admès a tràmit la ILP perquè el contingut ‘contradirien la constitució i l’estatut’ i perquè ‘incompleix la llei de la iniciativa legislativa popular, que diu que una ILP pot tractar sobre qüestions en què la Generalitat té reconeguda la seva competència i el parlament pot legislar’. El grup de Solidaritat dóna suport a la ILP i reclama que el català sigui única llengua vehicular, i per això s’ha abstingut en la votació a la junta de portaveus de la declaració sobre la immersió lingüística.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any