‘Catalunya Über Alles’, una mirada directa a la intolerància i a la immigració

  • Entevista amb el director del film, Ramon Térmens · Avui s'estrena al festival de Sant Sebastià · És finalista del Premi Ciutat de Sant Sebastià Film Commission, que es lliura avui

VilaWeb

Redacció

20.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tan sols s’ha presentat formalment als festivals de cinema de Màlaga i de Montréal i se n’ha fet una projecció a Lleida i a l’Escala. Però ‘Catalunya Über Alles‘ ja ha mogut polèmica i no ha deixat ningú indiferent. Alguns mitjans espanyols s’hi han abonat dient que el film ‘retrata una Catalunya racista’ i han ironitzat sobre el fet que els personatges immigrats hi parlessin català (i no espanyol) i s’haguessin integrat a la societat catalana. El director, Ramon Térmens, sorprès per aquestes crítiques, explica en aquesta entrevista que el film vol posar sobre la taula, en positiu, ‘alguns temes de màxima actualitat, que Catalunya ha de discutir, si vol emergir com un país madur’. També critica que no s’actuï contra les posicions feixistes d’alguns partits polítics, com Plataforma per Catalunya.

Un violador que surt de la presó i torna al seu poble, un polític feixista no para de sumar suports, un empresari que mata un lladre que troba dins de casa i un immigrat subsaharià que no aconsegueix trobar feina són els protagonistes del film. Ambientat en un poble de l’interior de Catalunya, ‘tracta del perillós creixement de discursos intolerants; i és ambientat aquí, però podria ser qualsevol lloc d’Europa’, diu Térmens, que considera que la crisi ha posat de manifest que encara hi ha intolerància al nostre país i que ‘encara s’ha de fer molta feina per integrar tothom i créixer com a poble’. Els reptes del país són tan grans, explica Térmens, en un altre ordre de les coses, que ‘per exemple, fins i tot distribuïdores i exhibidors d’aquí han vetat el film pel sol fert de ser en català’. I molts d’ells, explica, per sorpresa seva, car ell mateix ha fet de distribuïdor del film, sense ni tan sols haver-lo vist.

Obra pòstuma de Jordi Dauder

El destí ha volgut que el film fos l’obra pòstuma de Jordi Dauder, mort dijous passat. Hi interpreta el polític feixista i per Térmens, entrevistat poques hores abans de la mort de Dauder, ‘és una de les grans troballes del film; hi fa un paper excel·lent’. Poc després de conèixer-se la mort, Térmens, notablement commocioant, explicava en aquesta opinió recollida per VilaWeb que Dauder havia volgut participar en el film fos com fos, que era ‘un actor d’una humanitat brutal’ i lamentava que no hagués ni tingut temps de veure el film acabat. Joel Joan, que també participa al film fent d’empresari, lloava al figura de Dauder i la seva fermesa política: ‘no entenia el fet de treballar públicament i no posicionar-se’.

A més de Dauder i Joan, el film compta amb un repartiment de luxe: Gonzalo Cunill, Babou Cham, Vicky Peña, Belén Fabra, Boris Ruiz i Àngels Bassas, entre d’altres, molts dels quals són habitants del poble on es va rodar, Almacelles (Segrià).

El film s’estrenarà el dia 30 de setembre a força sales del Principat, als cinemes Babel i Aqua de València, als multicines Porto Pi de Palma i als cinemes Carlemany d’Andorra.

Finalista del Premi Ciutat de Sant Sebastià Film Commission

El film es presenta avui al festival de Sant Sebastià, on ha resultat finalista de Premi Ciutat de Sant Sebastià Film Commission, que es lliura avui i és reservat als films de caire social. ‘Catalunya Über Alles’ va superar la primera criba d’entre els dibuit films que aspiraven al premi i ara competeix amb ‘Mami Blue‘, de Miguel Ángel Calvo Buttini, i ‘Un mundo casi perfecto‘, José Miguel Ibarretxe i Esteban Ibarretxe.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem