19.09.2011 - 17:19
El govern de la Generalitat ha demanat a l’espanyol que retiri el recurs contra la llei de l’aranès (pdf) que aquest dilluns ha admès a tràmit el Tribunal Constitucional espanyol, i ha anunciat que les al·legacions que presentarà demostren la legalitat i la legitimitat de la norma. Segons el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s’arribarà ‘allà on calgui’ per defensar la llei. I ha afegit: ‘És una mostra més que aquest estat no ens serveix’.
Mascarell sosté que el recurs ‘nega la lletra i l’esperit de la constitució mateixa, que diu que la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques és un patrimoni que cal respectar i protegir’. ‘És un element més de l’obstinació del govern espanyol i dels dos grans partits contra la diversitat i pluralitat lingüística de l’estat’, ha opinat.
‘Sembla estrany que dia sí i altre també escoltem paraules a favor de cuidar la llengua i a la vegada es plantegi aquesta mena de guerra de guerrilles contra la llengua’, ha acabat dient.
El Síndic d’Aran, Carles Barrera, ha dit que el poble aranès se sent indignat i incomprès i ha qualificat de patètica la manera d’actuar del PSOE per la presentació el mes passat del recurs d’inconstitucionalitat contra la llei de l’aranès.
‘No entenc com l’estat espanyol pot filar tant prim amb aquestes qüestions i tenir aquesta interpretació tant restrictiva’, recordant, a més, que el 2001 va signar la Carta Europea de les Llengües Regional i Minoritàries. I ha dit que hauria estat més coherent que hagués fet com França, que ni tan sols la va signar.
El síndic ha explicat que el Consell General d’Aran farà al costat del govern de la Generalitat, que serà l’administració que rebrà el recurs i hi haurà de presentar les al·legacions corresponents.
Els arguments del govern espanyol
El govern espanyol va recórrer la llei perquè creu que és inconstitucional que s’atorgui caràcter preferent a l’ús de l’occità, i s’empara en l’article 3.1 de la constitució espanyola, que estableix que l’espanyol és la llengua oficial de l’estat. L’executiu espanyol també considera que una llei aprovada per una comunitat autònoma (la llei de l’aranès fou aprovada al Parlament de Catalunya l’any passat) no pot regular l’ús de les llengües cooficials en l’administració general de l’estat en la instrucció dels seus procediments administratius.