18.09.2011 - 12:20
La pressió sobre Grècia, que continua immersa en una crisi que sembla insalvable, sumada a la inoperativitat de la Unió Europea i als recels d’Alemanya d’aprovar el nou pla d’ajuts a Atenes, amenacen de complicar encara més l’economia de la zona euro, com ja vaticinaven diversos analistes a principi de mes.
El ministre d’Economia alemany, Wolfgang Schäuble, ha avisat que ningú no es pot prendre a la lleugera la situació de Grècia, car l’amenaça d’aturar totes les ajudes a Atenes és real. ‘Sense un informe positiu de la troika formada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) que indiqui que Grècia compleix els compromisos, no es podrà pagar el pròxim paquet d’ajudes’, diu avui en declaracions al dominical Bild am Sonntag.
‘La pertinença a una unió monetària és una oportunitat, però també un difícil compromís; són els grecs els que han de decidir si estan disposats a soportar aquesta càrrega’, afegeix Schäuble, que admet que les mesures que ha d’aplicar Grècia són molt severes.
El president de Baviera no descarta la sortida de Grècia de la zona euro
Per una altra banda, el president de Baviera i de la Unió Socialcristiana, partit agermanat amb la CDU de Merkel, Horst Seehofer, diu avui en unes declaracions al setmanari Der Speigel, que no és descartable la sortida e Grècia de la zona euro. ‘Si el govern grec i el parment no volen o no poden seguir el camí marcat no hauríem d’esperar que els mercats ens forcin a admetre la realitat’, diu Seehofer, que apunta com a solució la sortida de Grècia de la zona euro. I refusa l’afirmació segons la qual ‘si fracassa l’euro, fracassa Europa’.
El Bundesbank diu que el BCE assumeix massa riscos per a tranquil·litzar els mercats
Per la seva part, el president del Bundesbank, el banc central alemany, Jens Weidmann, ha tornat a mostrar recels vers les actuacions del Banc Central Europeu (BCE), especialment pel que fa a la compra de deute de països com Itàlia o Espanya i a l’aportació d’Alemanya al Fons Europeu d’Estabilitat, que ha de servir per a rescatar Grècia. ‘Hem de reduir aquests riscos perquè qui els acaba assumint és el contribuent alemany’, diu Weidamnn, que ha estat sempre crític amb la compra de deute per part del BCE.
‘Un cop la política monetària intervé, sempre hi haurà noves raons per a justificar una mesura així i això és molt perillós’, avisa Weidmann. D’aquesta manera, diu, es redueix la pressió sobre els governs dels països afectats, cosa que pot frenar-los a l’hora d’aplicar mesures d’ajustament necessàries per a romandre a la zona euro.