12.09.2011 - 19:45
Milers de ciutadans, convocats per la plataforma Somescola.cat, que agrupa Òmnium Cultural i més entitats de defensa de la llengua i sindicats de l’ensenyament, s’han aplegat aquest vespre davant les cases de la vila de molts municipis del Principat (vídeo de la lectura del manifest a la plaça Sant Jaume de Barcelona i vídeo amb impressions dels manifestants). Protesten contra la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que imposa a la Generalitat que adopti mesures, d’ací a dos mesos, perquè el castellà també sigui llengua vehicular de l’escola. A més, moltes escoles han penjat avui un cartell que diu ‘Per un país de tots, l’escola en català’. (vídeo de la convocatòria).
A la concentració de Barcelona, que ha reunit unes cinc mil persones, segons la organització, hi han acudit el batlle Xavier Trias, Oriol Pujol (CiU), Joan Herrera (ICV), Anna Simó (ERC), Jaume Collboni (PSC), Josep Maria Àlvarez (UGT) i Joan Carles Gallego (CC OO), així com gent de la CUP, Solidaritat i Reagrupament. El manifest l’han llegit una alumna, un pare i una mestra. La plaça ha cridat a favor de la immersió i de la independència.
Mig miler de persones s’han concentrat a la plaça Paeria de Lleida. La concentració ha aplegat a la capital del Segrià representants del govern, de la diputació i de la Paeria, de tots els partits polítics menys del PP, de sindicats, del món educatiu, cultural, de la societat civil, entre d’altres. La concentració, en què s’ha llegit el manifest unitari, ha finalitzat amb el cant dels Segadors i també s’han sentit crits a favor de la independència de Catalunya.
Més de cinc-cents ciutadans han respost a la crida de Somescola.cat a la plaça del Vi de Girona en defensa de la immersió lingüística. Amb la voluntat d’implicar tota la comunitat educativa, el manifest per reivindicar el català com a llengua vehicular s’ha llegit a tres veus per part d’un alumne, un representant de les AMPA i un professor. La portaveu de la plataforma, Dolors Reig, ha dit que les diferents mocions que aproven els ajuntaments els donen ales a l’hora de fer sentir la seva veu.
A Tarragona, prop de set-centes persones s’han concentrat a la plaça de la Font. Pancartes i estelades han onejat des de diferents punts de la plaça per defensar el model vigent d’immersió lingüística. La concentració, que ha durat poc més de vint minuts, ha agrupat bona part dels polítics del consistori així com representants de diferents sectors econòmics i culturals de la ciutat. La concentració ha acabat amb el cant dels Segadors per part de l’agrupació Els Sacaires i amb crits a favor de la independència de Catalunya.
Prop d’un miler de persones han respost a la crida de Somescola.cat a la plaça Major de Manresa. Entre els assistents, molts pares, mestres i alumnes que han aguantat la pancarta durant la lectura del manifest. El president d’Òmnium Cultural del Bages, Jaume Puig, ha explicat que l’acte s’ha fet ‘per defensar la llengua catalana i el país’. La concentració s’ha tancat amb el cant dels Segadors i un aplaudiment que s’ha allargat uns quants minuts.
La concentració de Vic, a la plaça Major, ha aplegat centenars de ciutadans per defensar el català com a llengua vehicular a l’ensenyament. Pares, mares, i alumnes han donat suport a la crida d’Òmnium Cultural d’Osona i Somescola.cat en defensa de la immersió lingüística. La directora del Consorci per la Normalització Lingüística d’Osona, Dolors Solà, ha assenyalat que ‘la llengua és un element d’integració social molt important i és la columna vertebral de cohesió social del país’. Dos mestres, dos alumnes i una mare han llegit el manifest de Somescola. El cant dels Segadors i crits d’independència han posat el punt i final a la concentració.
La plaça de l’Ajuntament d’Igualada s’ha omplert amb més de sis-cents concentrats. Entre els assistents s’hi ha pogut veure mestres, pares i mares, alumnes i també representants de sindicats i polítics. El batlle d’Igualada, Marc Castells, s’ha mostrat molt satisfet per la resposta ciutadana a la concentració i ha destacat que ‘la llengua és irrenunciable’. Els Moixiganguers d’Igualada han aixecat un pilar de quatre per tancar l’acte i s’ha cantat els segadors.
Més activitats a favor de la immersió
La plataforma també ha avançat tot un seguit d’activitats que ja tenia previstes en ocasió del Dia Europeu de les Llengües, el 26 de setembre, com ara la realització d’una acció pedagògica als centres perquè els alumnes entenguin la importància de la llengua, per exemple, fent una mateixa unitat didàctica a totes les escoles. També es farà una mena de concurs perquè tots els estudiants elegeixin la seva paraula preferida en català i puguin fer dibuixos i murals que s’hi inspirin. D’aquesta manera es pretén que els alumnes siguin conscients de la importància de la llengua per al país, com a element de cohesió social.
I és que segons que van explicar la setmana passada els representants de la plataforma, tots els actes i el manifest que ha redactat (i que ja han signat gairebé trenta mil internautes) es fan per deixar palès que la societat catalana dóna suport al model actual en què el català és la llengua vehicular, un model que funciona sense problemes, en què no hi ha discriminacions i que és una via per a garantir la cohesió social.
Mocions als ajuntaments
Somescola.cat també ha demanat a tots els ajuntaments que convoquin un ple extraordinari per a aprovar la moció proposada per la mateixa plataforma en defensa del model d’immersió lingüística i en contra de la decisió del TSJC. La moció no és nova, és a la pàgina web de l’organització des de l’abril, motivada per les sentències del Tribunal Suprem espanyol del desembre de 2010. La setmana passada, alguns municipis ja van es van afanyar a aprovar mocions en aquest sentit, com els de Barcelona, Sant Cugat del Vallès i Peramola (Alt Urgell).
CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC registren una declaració a favor de la immersió lingüística
Avui els grups de CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC han entrat al registre del parlament una declaració que aprovarà la junta de portaveus a favor de la immersió lingüística i en contra de la interlocutòria que posava en qüestió aquest model educatiu. El text insta el govern de la Generalitta de Catalunya a mantenir el català com a llengua vehicular de l’ensenyament i a defensar els docents i centres educatius en l’exercici dels seus drets i el compliment de les lleis. Segons la resolució, el parlament defensa la immersió per considerar-la un ‘model d’èxit i de cohesió social reconegut internacionalment i amb un amplíssim consens polític i social’ i demana a l’executiu que recorri les lleis que puguin malmetre’l.