Manuel Sanchis Guarner, humanista valencià

  • La Universitat de València commemora avui el centenari del seu naixement

VilaWeb

Redacció

09.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Signant de les Normes de Castelló, coredactor del Diccionari Català-Valencià-Balear, fundador de l’Institut de Filologia Valenciana i primer catedràtic de català de la Universitat de València. Aquests són tan sols algunes de les aportacions de Manuel Sanchis Guarner (València 1911-1981), iniciador de la filologia moderna al País Valencià. Avui se’n commemorarà el centenari del naixement amb un acte a la universitat on va exercir.

Sanchis Guarner (exposició virtual), figura clau de la cultura d’expressió valenciana, va publicar més d’un centenar de llibres i articles com ‘La llengua dels valencians’ (1933), ‘Gramàtica valenciana’ (1950), ‘Els pobles valencians parlen els uns dels altres’ (1963-1982), ‘Renaixença al País Valencià’ (1968), ‘La ciutat de València’ (1972) i ‘Aproximació a la història de la llengua catalana’ (1980). Com a catedràtic de la Universitat de València (UV) va dirigir l’Institut de Ciències de l’Educació i l’Institut de Filologia Valenciana.

Homenatges

Dels homenatges del centenari, se n’han encarregat les universitats: la Universitat Catalana d’Estiu el va recordar en una jornada a l’agost, i la UV li dedica un homenatge avui mateix. També li’n dedicarà un altre a l’octubre, ensems amb la Universitat d’Alacant i la Universitat Jaume I.

L’homenatge d’avui es fa a la una del migdia al Saló d’Actes de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, amb la intervenció del rector, Esteban Morcillo; la degana de la facultat, María José Coperías; el catedràtic Antoni Ferrando; el fill de l’homenatjat, Manuel Sanchis-Guarner Cavanilles, i el rector de la Universitat Jaume I i president de la Xarxa Lluís Vives, Vicent Climent. Durant l’acte es projectarà un vídeo que repassa la figura del filòleg i es descobrirà una placa commemorativa a un prolífic autor d’estudis sobre lingüística, literatura, història, etnografia i cultura popular del País Valencià i la resta de Països Catalans, i va col·laborar en la creació d’un atles lingüístic de la península Ibèrica dirigit per Tomás Navarro Tomás.

A l’octubre, la UV tornarà a homenatjar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes de 1974 amb dues taules rodones i una conferència de Vicent Pitarch (IEC) el dia 20. I els dies 24 i 26 d’octubre, Santi Cortés glosarà la figura del filòleg a la Universitat d’Alacant i a la Universitat Jaume I, respectivament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem