09.09.2011 - 06:00
Signant de les Normes de Castelló, coredactor del Diccionari Català-Valencià-Balear, fundador de l’Institut de Filologia Valenciana i primer catedràtic de català de la Universitat de València. Aquests són tan sols algunes de les aportacions de Manuel Sanchis Guarner (València 1911-1981), iniciador de la filologia moderna al País Valencià. Avui se’n commemorarà el centenari del naixement amb un acte a la universitat on va exercir.
Sanchis Guarner (exposició virtual), figura clau de la cultura d’expressió valenciana, va publicar més d’un centenar de llibres i articles com ‘La llengua dels valencians’ (1933), ‘Gramàtica valenciana’ (1950), ‘Els pobles valencians parlen els uns dels altres’ (1963-1982), ‘Renaixença al País Valencià’ (1968), ‘La ciutat de València’ (1972) i ‘Aproximació a la història de la llengua catalana’ (1980). Com a catedràtic de la Universitat de València (UV) va dirigir l’Institut de Ciències de l’Educació i l’Institut de Filologia Valenciana.
Homenatges
Dels homenatges del centenari, se n’han encarregat les universitats: la Universitat Catalana d’Estiu el va recordar en una jornada a l’agost, i la UV li dedica un homenatge avui mateix. També li’n dedicarà un altre a l’octubre, ensems amb la Universitat d’Alacant i la Universitat Jaume I.
L’homenatge d’avui es fa a la una del migdia al Saló d’Actes de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, amb la intervenció del rector, Esteban Morcillo; la degana de la facultat, María José Coperías; el catedràtic Antoni Ferrando; el fill de l’homenatjat, Manuel Sanchis-Guarner Cavanilles, i el rector de la Universitat Jaume I i president de la Xarxa Lluís Vives, Vicent Climent. Durant l’acte es projectarà un vídeo que repassa la figura del filòleg i es descobrirà una placa commemorativa a un prolífic autor d’estudis sobre lingüística, literatura, història, etnografia i cultura popular del País Valencià i la resta de Països Catalans, i va col·laborar en la creació d’un atles lingüístic de la península Ibèrica dirigit per Tomás Navarro Tomás.
A l’octubre, la UV tornarà a homenatjar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes de 1974 amb dues taules rodones i una conferència de Vicent Pitarch (IEC) el dia 20. I els dies 24 i 26 d’octubre, Santi Cortés glosarà la figura del filòleg a la Universitat d’Alacant i a la Universitat Jaume I, respectivament.