04.09.2011 - 19:40
El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno i la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal han provat de ‘despolititzar’ la polèmica sorgida arran de l’ordre del tribunal que insta a la Generalitat a incloure el castellà com a llengua vehicular a les aules. ‘Els jutges rara vegada donem ultimàtums, si una interlocutòria volgués canviar tota una legislació, amb dos mesos no seria suficient’, ha declarat Gimeno. Per la seva banda, Fernández Bozal assegura que el govern complirà la sentència en els ‘casos concrets on s’ha interposat demanda’ i creu que potser alguna expressió de l’auto ha portat a ‘malentesos’.
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat des de Tortosa que el Govern i ell mateix encapçalaran “una defensa clara i inequívoca” de la llengua catalana davant de qualsevol intent que hi hagi de margina-la. “Ens mantindrem fidels i dempeus en la defensa de la nostra identitat, les nostres tradicions i la nostra llengua més que centenària”, ha sentenciat. Mas ha demanat a les institucions, i en especial als ajuntaments, que siguin els primers en defendre el model lingüístic del país i les escoles, la única manera, ha dit, “que el nostre idioma es pugui mantenir com el nervi de la nostra nació”. Mas ha assegurat que qualsevol atac i amenaça contra el català fracassarà.
A més, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha assegurat avui que no cal introduir cap canvi a nivell lingüístic per al curs 2011-2012 perquè s’ha preparat amb totes les garanties, seguint la llei catalana d’ensenyament, la LEC. Convençuda que trobaran la manera d’avalar jurídicament el model d’immersió lingüístic català, Rigau ha fet una crida a la calma i ha exposat que aquest curs començarà amb ‘tota normalitat’.
Per la seva banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat que el govern defensarà ‘amb tots els mitjans’ el model d’immersió lingüística de l’escola catalana. ‘Hem de treballar des del punt de vista jurídic, polític i social per evitar que unes idees equivocades sobre Catalunya perjudiquin la cohesió social del nostre país’, ha afegit. En aquest sentit, Mascarell s’ha mostrat convençut que el recurs contra la sentència donarà validesa jurídica al model d’immersió lingüística.
El conseller entén que s’hagin fet crides a la insubmissió judicial i a no complir l’execució de la sentència, però considera que abans cal esgotar totes les vies possibles tant polítiques com jurídiques. ‘La democràcia té tots els mecanismes per fer valdre la voluntat de la majoria que és la de defensar el català’, ha apuntat.