Reformada la constitució espanyola en una votació esperpèntica

  • Llamazares veta les transaccionals davant la irritació de CiU, que no vota · Els diputats d'ERC, NaBai, ICV, BNG i CC han abandonat l'hemicicle · Un diputat del PSIB vota en contra, per error

VilaWeb

Redacció

02.09.2011 - 12:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El congrés espanyol ha aprovat la reforma de la constitució espanyola en una esperpèntica votació en què els diputats d’ERC, ICV, NaBai, BNG i CC han abandonat l’hemicicle i el diputat Llamazares (IU) ha vetat la votació de les transaccionals davant la irritació de CiU (vídeo). Al final, s’ha aprovat amb 316 vots a favor (PSOE, el PP i d’UPN) i 5 en contra (UPyD i dos diputats socialistes, un d’ells de les Illes Balears). Tot i que Llamazares havia anunciat la seva intenció d’abandonar la cambra, al final s’hi ha quedat per votar les esmenes per a poder vetar les transaccionals (esmenes presentades a última hora que no poden ser votades si un sol diputat s’hi oposa). Minuts després de la votació, Llamazares ha fer aquesta piulada: ‘Me n’he anat en esperit [en referència als seus companys que han abandonat l’hemicicle], i he deixat el meu cos per a poder vetar les transaccions PPSOE i CiU en justa correspondència’. Minuts abans, ja avisava també al Twitter: ‘Avís seriós. Vetaré qualsevol transacció de PP i PSOE en justa correspondència. Qui avisa no és traïdor’.

El cas és que CiU, PP i PSOE havien arribat a un acostament a través de dues transaccionals (esmenes d’última hora que no es pot votar si un sol diputat s’hi oposa), que CiU estava disposada a votar, però no s’ha pogut votar pel veto del diputat Gaspar Llamazares, que s’ha quedat expressament a la cambra per impedir aquesta votació. Amb tot, segons que ha explicat el diputat de CiU Pere Macias en declaracions a VilaWeb, els nacionalistes catalans no haurien canviat el sentit del vot a la reforma. Segons Macias, aquestes dues transaccionals milloraven una mica la reforma i CiU estava disposada a votar-les favorablement, però en cap cas no s’ha plantejat de votar a favor de la reforma. Totes les esmenes, de tots els grups, han estat refusades.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha declarat, en sortir de l’hemicicle, que la reforma aprovada avui és un ‘disbarat’ i que ‘no té  cap sentit aprovar amb urgència una reforma de la constitució que no s’aplicarà fins el 2020’. Ha lamentat la manera en com s’ha aprovat i ha afirmat que ‘l’espectacle d’aquesta votació demostra que el que comença malament acaba malament’. Duran i Lleida ha considerat que la reforma no calmarà els mercats.

El portaveu d’ERC, Joan Ridao, ha dit que la reforma era un ‘cop d’estat’ i ha preguntat a PP i PSOE què se n’havia fet, de les promeses de transparència d’ambdós partits amb motiu del moviment del 15-M. I per la portaveu d’Iniciativa, Núria Buenaventura, la reforma és involutiva i antidemocràtica. La resta de partits també han criticat amb duresa la reforma i la manera com s’ha portat a terme.

La votació, per tant, no ha acabat de deixar ningú content. Tot i que tant socialistes com populars s’han declarat ‘molt satifets’, no han amagat una certa amargor, car no han tingut el suport de CiU ni de cap altre grup, a banda d’UPN, trencant així el consens constituciona. La reforma s’ha de votar ara al senat, votació que es farà dimecres i que també es preveu convulsa.

Un diputat del PSIB vota per error en contra de la reforma constitucional espanyola

Un dels dos vots socialistes en contra de la reforma constitucional avui al ple del congrés ha estat de José Manuel Bar Cendón, militant del PSIB. El grup socialista al congrés ha dit que es tractava d’un error del diputat a l’hora de votar. L’altre diputat del PSOE que ha votat en contra ha estat Antonio Guitérrez, socialista madrileny, que ja va avisar de la seva oposició a la reforma. Els també socialistes Manuel de la Rocha, José Antonio Pérez Tapias i Juan Antonio Barrio han decidit no acudir al ple del congrés en senyal de disconformitat.

La mesa del congrés espanyol refusa tramitar les esmenes sobre l’autodeterminació

La mesa del congrés espanyol va refusar ahir permetre la tramitació de les esmenes que ERC i PNB havien presentat a la reforma de la constitució per incloure-hi el dret d’autodeterminació i tampoc no s’han pogut votar. També van deixar fora del debat l’esmena a la totalitat d’IU i ICV que reclamava un sistema electoral proporcional i que qualsevol modificació constitucional s’hagi de sotmetre a referèndum.

El ple extraordinari al parlament no es farà abans que el debat al senat

Esquerra i Iniciativa van aconseguir ahir el suport dels set membres del grup mixt del parlament català i van entrar al registre del parlament una petició per demanar que se celebri un ple extraordinari per tractar la reforma constitucional. Ara bé, el ple no serà abans que del debat al senat perquè la mesa, que n’ha d’escollir la data, no es reunirà fins el dimarts. Així, no es podrà demanar als senadors la seva opinió sobre la reforma ni l’explicació de la intenció de vot tal i com demanaven ERC i ICV.

Per a convocar un ple extraordinari, es necessiten vint-i-set diputats, una cinquena part dels que integren el Parlament. I per això ICV i ERC van arribar a aquest acord amb tots els integrants del grup mixt, format per Solidaritat, Ciutadans i el diputat no adscrit Joan Laporta.

Dimarts vinent la mesa del parlament, amb majoria de CiU, ha d’acceptar la petició, sotmetre-la a votació en comissió i triar una data.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem