25.08.2011 - 06:00
Anna Hazare (Twitter) va fer a l’abril una vaga de fam per denunciar la corrupció de l’Índia. Era el moment més oportú: el govern federal era atacat de valent pels partits de l’oposició, arran d’un seguit d’escàndols que havien costat a l’estat prop de quaranta mil milions de dòlars. Des de llavors Hazare s’ha convertit en un autèntic heroi nacional i milers de visitants s’acosten cada dia al parc on s’està (en directe). La seva manera de fer recorda molt la del cap de la independència, Mahatma Gandhi. El govern, desesperat, ja ha convocat tots els partits indis per mirar d’arribar a un acord amb ell.
Enmig de la multitud que s’aplega a Ramlila Maidan, una esplanada al bell mig de Nova Delhi, on el govern el deixa estar, alguns dels seus seguidors han muntat un escenari on Hazare passa les vint-i-quatre hores del dia, on desenes d’addictes pugen a oferir-hi actes musicals, i on els activistes de renom, com Kiran Bedi, hi discursegen, sota les banderes de l’Índia que hi voleien.
Ja fa deu dies que Hazare, de setanta-quatre anys, torna a fer vaga de fam i els venedors de la indumentària típica de l’època de Gandhi es fan d’or: estimen que venen, cada dia, cinc-centes samarretes amb la cara de Hazare estampada i uns quatre mil ‘topis’, el barret popularitzat per Gandhi.
Els ‘organitzadors’ han improvisat dues sales de reunió i tenen una ambulància preparada per a atendre Hazare, si fa falta.
Hazare, el maldecap del govern
Els seguidors de Hazare i el govern han obert contactes per arribar a un acord i perquè Hazare deixi la vaga de fam. Però ell diu que no fan cas de les seves demandes i que no pensa cedir fins que no aconsegueixi l’objectiu: aprovar una llei anticorrupció molt més rigorosa que no la que ha de debatre el parlament.
La pressió social va aconseguir que l’alliberessin de la presó on l’havien tancat per haver començat la vaga, que és il·legal a l’Índia. I el primer ministre, Manmohan Singh, li va demanar ahir que abandonés la vaga de fam i ja ha convocat una reunió de tots els partits polítics per a discutir les seves propostes anticorrupció.
Singh, que la setmana passada deia que l’activista era una amenaça per a la democràcia, va enviar-li abans-d’ahir una carta acceptant una part de les seves demandes i un parell d’homes de confiança perquè hi negociessin. Una cosa és segura el recolzament social que té Hazare fa por al govern.
Una vida dedicada a la lluita
Anna Hazare va ser soldat de l’exèrcit de l’Índia durant quinze anys, s’hi va allistar després de la guerra de l’Indo-xina, quan el govern va cridar els joves a allistar-s’hi. Quan va tornar a casa, amb trenta-nou anys, va fer-se famós a la seva contrada perquè va idear un sistema innovador de conservar l’aigua de la pluja. Des de llavors, es va convertir en un activista dels drets del món rural. I avui ja no hi ha ningú a l’Índia que no sàpiga qui és.
Enllaços
Array
Array