22.08.2011 - 06:00
Cent anys després del seu naixement, Enric Valor i Vives continua exercint una notable influència i projecció sobre amplis sectors de la societat valenciana, com bé ha quedat demostrat per la multitud d’actes d’homenatge celebrats amb motiu de la commemoració el 2010 del desé aniversari de la seua mort i de la celebració enguany del centenari del seu naixement, centrats en l’anàlisi, estudi i divulgació de la seua obra i figura.
Certament, han estat nombroses les entitats públiques i privades que han dut a terme activitats relacionades amb la figura de l’escriptor de Castalla. Centres d’ensenyament, associacions culturals, universitats, institucions de la Generalitat, ajuntaments, biblioteques…, tant és així que pense que, fins ara, Valor és l’escriptor que ha tingut un reconeixement més significatiu de la societat valenciana al llarg de la nostra història. I això és així tant per la seua obra literària -novel·les, rondalles, contes- com per les seues gramàtiques i diccionaris, i especialment, pel seu ferm compromís amb la llengua i cultura dels valencians.
Dissortadament, Valor va haver de publicar la major part de les seues obres en una època dominada per la indiferència i la repressió cap al valencià; primer durant el període republicà, que no va permetre l’extensió del valencià a l’ensenyament, i posteriorment durant el franquisme, que maldà per fer desaparèixer la nostra llengua dels usos formals i els àmbits públics. Tant en un moment com en altre, Valor sempre mantingué els seus principis respecte a l’idioma: calia ‘parlar amb propietat i puresa la nostra llengua [perquè és] única forma de remarcar la nostra personalitat històrica [i perquè] és l’expressió màxima de la nació mateixa’, afirmava. Enric Valor, per tant, sempre ho tingué molt clar; si els valencians volíem autoafirmar-nos com a poble, havíem de mantenir viu el valencià emprant-lo amb normalitat però, a més, havíem d’usar-lo correctament. I aquesta fou la tasca que s’imposa el 1934 quan publicava els primers articles en El Tio Cuc d’Alacant, i que mantenia encara en la dècada de 1990 quan publicava l’article ‘Reconeixement de la llengua’, al periòdic Mediterráneo de Castelló (9-10-1996) propugnant el reconeixement legal i oficial de la unitat de la llengua catalana.
En l’actualitat, afortunadament, molts valencians recordem amb orgull i satisfacció la feina duta a terme per Enric Valor al llarg de setanta anys, amb constància, fermesa i enginy davant de les situacions més adverses. I per això no únicament reconeixem els seus mèrits com a escriptor i gramàtic sinó que també treballem per difondre la seua obra, la seua figura i la seua idea de llengua i de país. En aquest sentit, m’agradaria fer-me ressò de dues iniciatives organitzades per al dia 22 d’agost. La primera, un Homenatge muntanyenc a Enric Valor, que consisteix en la pujada a l’Alt de Guisop/l’Hisop, preparada per Vicent Brotons, un dels qui millor coneix la seua obra literària i que ha contribuït a bastament a divulgar-la. Brotons proposta ‘d’enlairar-nos a més de 1200 metres d’altitud un grapat d’hòmens i dones —paisanatge— que estimem i valorem la trajectòria d’Enric Valor, gaudir a trenc d’alba de la visió d’aquestes terres meridionals on va nàixer l’escriptor —paisatge— que a ell tant l’emocionaven i inspiraven, i que tan bé va descriure, percebre el país en emotiu exercici col·lectiu i llegir en la nostra llengua els bells textos del mestre Enric Valor’.
La segona de les iniciatives parteix del grup Un entre tants, una xarxa integrada per més de 400 ensenyants amb l’objectiu de compartir experiències TIC per a l’ensenyament en valencià, a partir d’una idea inicial de Víctor Pàmies. Es tracta de l’Homenatge en xarxa #100anysdeValor, un homenatge blocaire on centenars de blogs publicaran apunts sobre l’escriptor de Castalla, ‘per recordar el mestre, per reivindicar-lo, per narrar-lo, per dibuixar-lo, per recórrer-ne l’obra i l’estima per la llengua i el país; per pensar-lo i per compartir amb el món i més enllà el nostre Valor, el que cada un dels membres de la comunitat lingüística catalana que fem blog atresorem, hem llegit i ens estimem’.
Segur que en molts pobles i ciutats valencianes s’organitzaran actes i homenatges en el dia de hui, o al llarg del que resta de 2011, perquè Enric Valor, convertit en un símbol, encara hui és de capaç de congregar milers de ciutadans en la construcció d’una societat valenciana respectuosa amb les seues arrels i delerosa de mantenir la llengua pròpia amb dignitat.
Per molts anys, Enric!!
Josep Daniel Climent, filòleg.