08.08.2011 - 06:00
La XXIV Pujada al Port de Salau, que es féu ahir, ha estat enguany un clam en favor de la llengua occitana, en resposta a l’atac del govern espanyol a la llei de l’aranès. L’aplec, per a reforçar els vincles entre catalans i occitans, va reunir ahir més de tres-cents participants a una altitud de 2.010 metres, malgrat la boira i la temperatura, la més baixa d’aquests últims anys.
Tots els parlaments van acabar amb crítiques al govern espanyol pel recurs presentat al Tribunal Constitucional contra la llei de l’aranès. Un dels més durs fou el del cap de Política Lingüística del Conselh Generau d’Aran, Jusèp Loís Sans, que va defensar el dret de viure i de parlar la pròpia llengua de tots els pobles. Els representants occitans també van demanar la retirada del recurs perquè es pugui fer el desplegament normal de la llei. Finalment, músics de tots dos vessants van alegrar la jornada.
Jordi Bosque, vice-president del Centre d’Agermanament Occitano-Català, va indicar que l’aplec va néixer fa vint-i-quatre anys amb el designi, plenament vigent, de reivindicar l’amistat entre aquests dos pobles i les llengües i cultures que els són pròpies.
L’emplaçament d’aquest port és simbòlic: és un camí natural entre Occitània i Catalunya, que històricament ha servit per fer comerç i per connectar tots dos pobles. Durant la guerra del 1936-1939 milers de republicans van passar-hi camí de l’exili. Els occitans, que des del seu vessant han de fer una caminada de tres hores des d’Areja (Coserans), porten formatge, i els catalans, que han de caminar tres quarts des d’Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà), vi.