05.08.2011 - 06:00
Això que ara passa era previsible. La comissió europea fa dos anys que diu que a l’estat espanyol passaria això. Joaquín Almunia l’any 2009 era comissari d’economia i ja va advertir que tot Europa sortia de la crisi, tret de Grècia, Espanya i Portugal, perquè eren estats on el deute públic creixia molt, però on l’economia anava cap avall. I va deixar clar que calien reformes profundes i estructurals urgents.
Fa dos anys que explico que l’economia espanyola se’n va de cap a la paret, i ara ja hi arriba. És perfectament comprensible que ningú dels mercats secundaris no vulgui comprar deute públic espanyol. No pots obligar un canadenc, un americà, un australià o un xinès a comprar deute públic espanyol, i per això creix el tipus d’interès.
Avui Jean-Claude Trichet ha dit que no pensa comprar deute públic espanyol, com ha fet fins ara, i la troca s’ha embolicat. Els països del nord se n’han cansat: amb el rescat de Grècia s’ha vist que amb pedaços temporals no s’acaba el problema. Ara toca que l’estat espanyol s’espavili.
I la prima de risc puja perquè puja el tipus d’interès. Només pots convèncer un australià, un brasiler o un americà que compri, si li ofereixes una rendibilitat més alta. Un estranger només et comprarà si tu li rebaixes el preu i, per tant, li apuges l’interès.
Què veuen els estrangers? Que fa tres anys que el PIB espanyol davalla, que diuen que es fan reformes però que es fan tard i malament i que són inútils, que el mercat laboral és un desastre… Europa va cap a dalt i l’estat espanyol, no…
És normal que acabi passant això que ha passat aquests últims dies: que la borsa espanyola i el deute espanyol caiguin més que no els altres. Els estrangers no tenen la seguretat que d’aquí a cinc anys els tornin els interessos, si compren deute espanyol.
Si la prima de risc es manté més setmanes, l’estat espanyol necessitarà una línia de finançament del Fons Monetari Internacional. Haurà de fer les reformes que fins ara no ha volgut fer, perquè, si no, començarà a haver-hi ajuntaments i autonomies que faran suspensió de pagaments.
Fa deu anys Alemanya va fer aquestes reformes i Hongria les va fer en fa cinc. Uns i altres han aconseguit amortitzar el cop d’un sotrac econòmic com aquest. Com que l’estat espanyol no les ha fetes, ara es troba en aquesta situació alarmant.
Ramon Tremosa, economista i eurodiputat de CiU.
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)