28.07.2011 - 06:00
S’ha mort l’escriptora Agota Kristof (Köszeg, Hongria, 1935 – Neuchatel, Suïssa, 2011). Tenia setanta-cinc anys. L’any 1989 Edicions de La Magrana publicava ‘El Gran Quadern’, d’Agota Kristof, una novel·la terrorífica sobre els desastres de la Segona Guerra Mundial i els totalitarismes. L’autora vivia a Suïssa des de la repressió soviètica després de la revolució hongaresa del 1956. Aquesta era la seva primera novel·la, escrita en francès, que tres anys abans havia publicat a Éditions du Seuil i que ja s’havia traduït a una vintena de llengües. La versió catalana fou a càrrec de l’escriptor Sergi Pàmies, que va quedar tan fascinat per la poderosa i hipnòtica literatura de Kristof, que s’encarregà de traduir tots els llibres que van seguir.
‘El Gran Quadern’ era el primer llibre d’una trilogia que la Magrana va publicar un darrera l’altre: ‘La prova’ (1990) i ‘La tercera mentida’ (1991). Perquè les novel·les de Kristof van commoure els lectors. A ‘El gran Quadern’ la història se situava dins un país en guerra on dos nens bessons aprenien a sobreviure fent servir tots els recursos del mal i de la crueltat. Després, a ‘La prova’, els bessons se separaven i un aconseguia travessar la frontera i fugir del país. Els bessons se separaven en dos exilis, un interior i l’altre exterior. I a ‘La tercera mentida’, els bessons es retrobaven, massa tard, per constatar que el temps i la distància i la duresa d’un exili absurd els havia convertit en dos éssers estranys.
El 2007 La Magrana va tornar a publicar els tres volums ara aplegats en un i amb el nom de ‘Trilogia de Claus i Lucas‘. De Kristof també s’ha publicat en català ‘Ahir’ (La Magrana, 1996, reeditat el 2009), ‘L’hora grisa o l’últim client’ (La Magrana, 2001) i ‘L’analfabeta: narració autobiogràfica’ (Laertes, 2005).