16.07.2011 - 06:00
CatalunyaCaixa, CAM i Unnim no han superat les proves de resistència de l’Autoritat Bancària Europea (EBA). CaixaCatalunya ha quedat a només dues dècimes del 5% del ‘core Tier 1’ marcat com a indicador de solvència en aquesta ocasió (presentació dels resultats pel Banc d’Espanya, pdf). La CAM és la que queda en més mala posició amb el 3%, mentre que Unnim obté un 4,5%. Les entitats financeres de l’estat espanyol no podien incloure les provisions de reserves obligades pel Banc d’Espanya, perquè la resta d’Europa no les té. Si s’inclouen aquestes reserves en el capital propi, les tres entitats suspeses aproven.
Tot i això, les tres entitats aproven en tots els escenaris de conjuntura econòmica per al 2011 i 2012, amb l’excepció de l’escenari més pervers per al 2012, que preveu un PIB negatiu acumulat de dos anys, on les tres entitats suspenen. En cas de tenir en compte les provisions que el Banc d’Espanya va obligar en exercicis anteriors, les tres entitats aproven amb un 6,2% CatalunyaCaixa i Unnim i un 5,1% la CAM.
Les tres entitats suspeses no s’hauran d’acollir al pla de recapitalització europeu perquè ja han activat les recomanacions del Banc d’Espanya després de no haver superat l’exigència de solvència marcada pel regulador espanyol.
La resta d’entitats del país o amb participació de caixes del país han aprovat el test amb els següents resultats: CaixaBanc (6,4%); Sabadell (5,7%); MareNostrum (6,1%); Ontinyent (5,6%); Pollença (6,2%); Bankia (5,4%). Banca March, amb seu social a Palma de Mallorca, ha tret la millor puntuació de les proves d’enguany amb un 23,5%.
De les noranta entitats europees auditades en l’edició d’enguany del test, només vuit han suspès -tres de les quals dels Països Catalans. Les altres cinc són dos bancs espanyols -Caja 3 (4%) i Banco Pastor (3,3%)-, dos més de grecs -ATE (-0,8%) i Eurobank EFG (4,9%)- i un d’austríac -Volksbanken (4,5%).
L’EBA mesura la capacitat de resistència dels bancs i caixes en situacions adverses. En el cas de les entitats de l’estat espanyol, la hipòtesi és que han de superar dos anys més de recessió, una taxa de desocupació del 22,4% i una caiguda del preu de l’habitatge del 22% addicional en dos anys.
Reacció de les entitats
Unnim va emetre ahir un comunicat on afirmava que compta amb 412 milions de provisions genèriques per cobrir l’escenari econòmic més advers i que l’EBA no ha volgut comptabilitzar perquè no són homologables a la resta de països de la Unió Europea que s’han sotmès a les proves, el 65% del sistema financer europeu. Unnim creu que aquestes proves d’estrès no són del tot una foto fidel de la realitat de les entitats perquè les xifres corresponen al 31 de desembre del 2010, sense tenir en compte les estratègies i les accions que s’han desplegat durant aquest semestre per part de les entitats amb l’objectiu de millorar els seus ràtios de solvència.