14.07.2011 - 11:21
El nou pla d’austeritat del ministre d’economia italià, Giulio Tremonti, que ha aprovat avui al Senat, proposa una intervenció que té per objectiu assolir el dèficit zero el 2014. L’estalvi serà d’uns 65 mil milions d’euros i preveu privatitatzacions, liberalitzacions i modificacions als impostos. Aquest pla sorgeix després d’una greu crisi del deute italià que va augmentar el temor a que Itàlia es contagiés de la crisi grega. Itàlia és el país amb el deute sobirà més alt respecte el PIB dins l’eurozona.
Les propostes plantejades per assolir l’objectiu a quatre anys vista són privatitzar empreses estatals i municipals, liberalitzar tots els sectors econòmics en sis mesos, introduïr el copagament a sanitat, retallar la major part d’ens locals, congelar, durant dos anys, les pensions més altes i crear un impost progressiu pels propietaris de bons i lletres del tresor que farà que pagui més qui més té.
Si la reforma fiscal no s’aconseguís, el govern s’ha compromès a retallar 15 mil milions a través de diverses desgravacions fiscals. Els municipis que utilitzin millor els fons estructurals europeus no hauran d’assumir les retallades.
L’esforç italià per reduïr el dèficit ha sigut aplaudit per el Fons Monetari Internacional (FMI) però l’ens segueix tensant la corda advertint als italians que el seu país encara requereix de més reformes per resoldre la baixa productivitat, la ineficàcia del sector públic i les diferències entre nord i sud.
L’FMI havia avisat a Itàlia que havia d’actuar de forma ‘decisiva’ per corregir el dèficit públic. El govern italià s’ha mogut amb urgència per aprovar les mesures d’austeritat. Giulo Tremoni va anunciar que els dos partits principals del parlament italià i agents socials estaven negociant per arribar a un acord per aprovar el paquet de mesures. Aquesta previsió de l’acord va tenir un efecte directe a la borsa, que va tancar amb guanys de més del 3%.