09.07.2011 - 12:42
Del 9 al 15 de gener, quatre milions de sud-sudanesos van votar unànimement (98,83%) a favor de la independència de les deu províncies meridionals del sud del Sudan. El referèndum va ser fruit de l’acord de pau signat el 2005 per a posar fi a la guerra entre el nord del Sudan, de majoria musulmana, i el sud, animista i cristià, que va causar més de dos milions de morts en dues dècades arran de les topades entre l’exèrcit i milícies sudaneses i la guerrilla de l’Exèrcit d’Alliberament del Poble Sudanès. Sis anys i mig després de la signatura de la pau, avui neix oficialment la República del Sudan Meridional, el cent noranta-tresè estat membre de l’ONU a partir del 14 de juliol.
Aquesta mitjanit han començat les celebracions pels carrers de la capital, Juba, del naixement del nou estat. Milers de sudanesos meridionals han ballat tota la nit per marcar les primeres hores de la seva independència.
El nou país, amb 589.745 quilòmetres quadrats i capital a Juba, esdevindrà el cinquanta-quatrè estat africà i agafarà el relleu d’Eritrea com a nació africana més jove. Les celebracions van començar ahir a mitjanit amb el repic de campanes i tambors a tot el país. Avui hi ha previstes les cerimònies formals a la capital, Juba, entre les quals hi ha la hissada de la bandera sud-sudanesa i la signatura de la constitució transitòria per part del president Salva Kiir. Entre més de tres mil convidats oficials de països i institucions internacionals, com el secretari general de l’ONU Ban Ki-moon, hi ha acudit el president sudanès Omar al-Baixir, en honor del qual sonarà per última vegada l’himne del Sudan al nou país, que ha triat un nou himne per mitjà d’un concurs.
Baixir fa dies que insisteix en la voluntat de mantenir relacions cordials amb el nou veí del sud. I és que el 75% de les importants reserves de petroli que hi havia al Sudan queden ara en territori sud-sudanès, però les refineries i la sortida per mar d’aquest petroli es troben als ports sudanesos del mar Roig. Malgrat aquestes reserves, el nou Sudan Meridional és un dels països menys desenvolupats de l’Àfrica, tot i que des dels acords de pau de 2005 hi ha hagut una certa revifada econòmica i més inversions en infrastructures.
‘Estic molt content’, ha dit Joma Cirilow, de 47 anys, amb la mà a l’espatlla del seu fill. ‘Vols ser un ciutadà de segona classe? No, jo vull ser un ciutadà de primera classe en el meu propi país’, ha assenyalat.
Els sacerdots cristians han beneït el lloc de la cerimònia al centre de Juba, que ha quedar cobert per una gran estàtua amb una bandera amb l’heroi de guerra John Garang, a prop del mausoleu de la societat civil del sud.
‘Avui alcem la bandera del Sudan Meridional per unir-se a les nacions del món. Un dia de victòria i celebració’, ha assenyalat Pagan Amum, que és el secretari general de la sentència del Sud del Moviment d’Alliberament Popular del Sudan (SPLM).
El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha dit que Sudan Meridional aviat s’unirà a l’organisme mundial. ‘Sudan Meridional comença la seva vida com un estat que enfronta enormes desafiaments. No obstant això, té un notable potencial de recursos naturals, enormes quantitats de terra cultivable i les aigües del Nil Blanc’, ha assenyalat.
Disputes obertes
Tot i l’entesa entre el nord i el sud en matèria econòmica, encara queden conflictes territorials inclosos en els acords de 2005 que poden enterbolir les relacions entre tots dos països. Els habitants de l’àrea d’Abyei, fronterera entre el Sudan i el Sudan Meridional i molt rica en petroli, han de poder participar en un referèndum sobre si volen passar a dependre del veí meridional o continuar depenent del govern de Khartum. Des del gener, hi ha hagut topades armades constants i les forces sudaneses han arribat a ocupar la regió. Els ciutadans de les Muntanyes de Nuba i el Nil Blau, a la província sudanesa del Kordofan del Sud, també han de fer consultes populars per a renegociar els acords polítics, administratius i constitucionals amb el govern sudanès.
El nou govern sud-sudanès, finalment, haurà de trobar una solució al conflicte obert amb algunes faccions rebels dins el seu territori.
Enllaços
Array
Array