04.07.2011 - 16:52
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el secretari de Cultura, Xavier Solà, han fet marxa enrere amb la derogació de la llei del 1987 de creació de la Institució de les Lletres Catalanes, tal com plantejava l’esborrany de l’avantprojecte de Llei Omnibus. El text convertia la Institució en un mer organisme consultiu sense atribucions executives i n’eliminava el règim jurídic d’entitat autònoma. El conflicte s’ha resolt a favor dels creadors i el text que arribarà al Parlament és radicalment diferent: proposa una reforma de la llei del 87 treballada i consensuada durant tot l’any passat per les associacions d’escriptors.
Segons la nova llei, la ILC conserva la seva naturalesa d’organisme autònom adscrit al departament de Cultura. Una nota enviada per la Institució explica que també ‘se’n modifiquen les funcions per adequar-les a l’evolució del teixit institucional català i a la transformació de la societat, de manera que se’n reforça el caràcter transversal i la capacitat d’interlocució amb els agents públics i privats implicats en el fet literari. S’actualitza la composició dels òrgans de govern que la formen i es reforça el paper del degà, càrrec honorífic ocupa un escriptor reconegut. La missió de la ILC a l’hora de vetllar pel prestigi dels escriptors catalans viurà un moment de dignificació institucional a través de la presentació davant el Parlament de Catalunya, com a mínim una vegada per legislatura, d’un dictamen sobre la presència pública de la literatura i el reconeixement social de les lletres catalanes’.
Però el departament de Cultura no ha cedit en la tramitació administrativa de les subvencions, que quedarà en mans de la conselleria i que es gestionarà des de l’Oficina de suport a les iniciatives culturals, de nova creació.
Segons que diu la nota de la Institució, l’acord, que es va fer públic la setmana passada a les associacions d’escriptors, traductors i guionistes representades al Consell Assessor de la ILC, ‘posa les bases per a avançar cap a una modernització important de la ILC i al seu rellançament, ara que el 2012 se’n celebraran 75 anys de la creació i 25 de la refundació’.
El col·lectiu de creadors en l’àmbit de la literatura ha estat molt combatiu des que es va conèixer l’avantprojecte de Llei Omnibus. Per això el degà de la Institució, Francesc Parcerisas, sense deixar de ser caut, fa un balanç positiu de la situació actual: ‘És important que la ILC continuï existint amb la representació de la societat civil involucrada en el món de les lletres. És evident que això no és contrari ni incompatible amb els projectes que surtin de la conselleria. Ja s’ha funcionat així fins ara. I atès com estava la situació, el fet que el departament assumeixi la llei consensuada per les associacions d’escriptors i treballada durant tot l’any passat és un pas endavant. En principi és una bona proposta i espero que al darrera tindrà recursos i polítiques que seran benecicioses per al conjunt de la literatura catalana’.
Parcerisas també valora el fet que els col·lectius d’escriptors vinculats a la ILC (Associació d’Escriptors en llengua catalana, Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, PEN Català, Associació d’Editors en Llengua Catalana, Premis d’Honor de les Lletres Catalanes, Consell Català del Llibre per a Infants, Gremi d’editors, Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana, Institut d’Estudis Catalans, Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes) hagin reaccionat ràpidament i unànimament. ‘Tots han demostrar que la Institució és una cosa seva, i això és important. De la crisi, la ILC n’ha sortit reforçada’.