03.07.2011 - 06:00
El jutge de l’Audiència espanyola Pablo Ruz ha decretat la llibertat sense fiança per al president executiu de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), Teddy Bautista, i dos directius de l’entitat més, el director general Enrique Loras i el director econòmic i financer Ricardo Azcoaga, acusats de presumptes delictes societaris i de blanqueig de capital. Tots tres han abandonat les dependències judicials a mitja tarda. El jutge pren encara declaració a la principal accionista de l’empresa Microgénesis, Elena Vázquez, i el seu director financer, Celedonio Martín. Els quatre detinguts restants no passaran a disposició judicial fins demà.
El magistrat els imputa delictes continuats d’apropiació indeguda que qualifica ‘d’especial gravetat atès el valor de la defraudació’ i administració fraudulenta. En el cas de Bautista, a més, Ruz l’acusa de la comissió d’un delicte societari a causa de la ‘negativa o impediment’ als socis de l’exercici dels drets d’informació i participació.
Divendres, la Guàrdia Civil va detenir en una àmplia operació nou directius de la SGAE, sota l’acusació de delictes societaris i d’apropiació indeguda de quatre-cents milions d’euros, desviats a través d’una complexa trama d’empreses. Els detinguts són el president executiu de la SGAE, Teddy Bautista, que justament va ésser reelegit en el càrrec dijous; el director general de l’entitat de gestió, Enrique Loras; el director econòmic i financer Ricardo Azcoaga Quincoces; el director general de la Societat Digital d’Autors i Editors (SDAE), José Luis Rodríguez Neri, considerat el cap de la trama; la seva dona i la seva cunyada, Maria Antonia García i Elena Vázquez; i Elena García Pombo, Celedonio Martín i Rafael Ramos, relacionats amb Microgénesis, una de les principals empreses implicades en la suposada trama de desviament de fons de la SGAE.
La detenció dels nou dirigents de la SGAE es va produir arran d’una denúncia (pdf) de l’Associació d’Internautes. En concret, el text de la fiscalia anticorrupció, presentat fa unes quantes setmanes, respon a unes diligències prèvies obertes arran d’una denúncia presentada el novembre de 2007 per l’Associació d’Internautes, l’Associació d’Usuaris d’Internet, l’Associació espanyola de petites i mitjanes empreses d’informàtica i noves tecnologies (APEMIT) i l’Associació espanyola d’hostalers víctima del cànon (VACHE).
Els internautes denunciaven que els directius de l’entitat havien format una trama societària d’empreses filials al voltant de la SGAE, i les quantitats recaptades en concepte de gestió de drets d’autor s’invertien en activitats lucratives. Segons les associacions denunciants, la SGAE incomplia el mandat legal que li exigeix que el repartiment dels drets recaptats s’efectuï equitativament entre els titulars de les obres o produccions emprades. Presumptament, s’hauria destinat la recaptació per a mantenir empreses privades d’alguns dels socis que, a més, amaguen un ànim de lucre, prohibit expressament per llei.
Per això consideren que les activitats poden constituir els delictes d’apropiació indeguda, estafa i frau de subvencions.