01.07.2011 - 17:43
L’advocat Josep Jover va ser l’impulsor de dues de les tres denúncies contra la SGAE. Concretament, va denunciar la SGAE per malversació de diners públics, apropiació indeguda de patrimoni de l’entitat i frau, i calculen que han desaparegut 400 milions d’euros.
L’any 2007, mentre Jover preparava la denúncia contra el cànon, li va arribar informació sobre ‘un grup d’empreses que facturaven de la SGAE i que els diners acabaven arribant als principals dirigents de l’entitat’. L’advocat va dur la informació a la fiscalia anti-corrupció, que l’any passat es va posar en contacte amb ell per treballar plegats. La investigació ha dut avui la guàrdia civil a escorcollar la seu de la SGAE a Madrid.
Diu Jover que li ha sorprès l’operació d’avui perquè ‘hom pensa que mai passarà’, i recorda que el president de la SGAE, Teddy Bautista, ‘té dret a poder defensar la seva innocència’.
Així mateix afirma que, molt probablement, si l’actuació de la SGAE hagués tingut un altre caire, no hi hauria hagut ni la sentència sobre el cànon digital ni l’operació d’avui i la investigació que l’acompanya, ‘però l’entitat fa uns anys que es comporta amb prepotència davant dels ciutadans. I ara ha resultat que qui acusava els altres de pirates ha acabat essent el més gran dels pirates’.
Jover considera que la SGAE havia de canviar tard o d’hora i creu que aquest és un moment moment per a fer-ho. Tanmateix, ‘és una decisió que han de prendre els seus socis’, els mateixos que ahir van votar per la continuïtat de la candidatura de Teddy Bautista al capdavant de la Junta Directiva de la SGAE. ‘Crec que la SGAE hauria de caminar ara cap a una nova visió del model de propietat intel·lectual’, conclou l’advocat.