Fem córrer la flama

  • Com cada any, VilaWeb proposa d'enviar la flama del Canigó i un desig de la Malva-rosa per internet

VilaWeb
Redacció
23.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sant Joan és una de les celebracions més tradicionals i populars del nostre país. Des de temps remots, pels volts del solstici d’estiu, les celebracions amb foc s’han anat estenent per tota la nostra geografia. L’origen de la celebració és antic i misteriós. N’hi ha que creuen que es remunta al neolític, quan se celebraven festes per a donar força al déu Sol i agrair-li la collita de l’any. Amb el temps, l’església de Roma va cristianitzar aquesta tradició pagana fent-la coincidir, a partir del segle V dC, amb l’aniversari del naixement de sant Joan Baptista. A més de les fogueres i revetlles, per Sant Joan se celebren tradicions tan arrelades i populars com les falles del Pirineu (amb les d’Isil al capdamunt), la festa grossa de Ciutadella de Menorca i les Fogueres d’Alacant. I, tot plegat, relligat amb la flama del Canigó, símbol de la identitat cultural catalana.

Com cada any, VilaWeb us facilita la tramesa d’una flama del Canigó i un desig de la Malva-rosa per internet.

La flama del Canigó

El 1955 Francesc Pujades, vilatà d’Arles de Tec (Vallespir), enamorat del Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer, va tenir la idea d’encendre els focs de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya, des d’on va repartir-ne una flama a totes les fogueres de Catalunya Nord. El 1966 la flama es va començar a repartir per la resta de territoris de parla catalana, com a símbol d’identitat comuna. La flama es renova cada any amb una foguera feta amb llenya procedent d’uns quants indrets dels Països Catalans.

Cada 22 de juny, un grup d’excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà agafa el foc que des del 1955 roman encès al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà per pujar al Canigó. L’endemà, a trenc d’alba, comença la davallada perquè la flama arribi a tots els pobles i ciutats dels Països Catalans a temps d’encendre la foguera de la nit de Sant Joan (mapa). La flama també és rebuda pel Parlament de Catalunya (dijous a migdia, seguint una tradició establerta la vigília de Sant Joan, el 1980) i per molts ajuntaments, consells comarcals i entitats culturals i esportives. Enguany arribarà a l’Alguer i tot.

Enllaços
Array
Array
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem