22.06.2011 - 06:00
El Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Escacc van presentar ahir l’anuari de Mèdia.cat, l’Observatori crític dels mitjans, que recull els dotze ‘Silencis mediàtics de 2010‘ (pdf). Son dotze reportatges que aborden sengles qüestions d’interès informatiu que els mitjans de comunicació han preterit o que han estat tractades d’una manera esbiaixada o reduïda. La majoria són reportatges que, segons l’Observatori, haurien hagut d’aparèixer a la portada de qualsevol rotatiu, i en canvi, no van merèixer ni una ratlla.
Per exemple, la mort d’un jove marroquí, en circumstàncies no aclarides, al Centre d’Internament d’Estrangers, denunciat per maltractaments i abusos de poder; l’extracció il·legal dels recursos del Sàhara Occidental per empreses catalanes; la investigació per una subvenció de 1.200.000 euros d’una fundació presidida pel gendre del rei espanyol; l’acumulació de beneficis per damunt dels costos de les concessionàries d’autopistes; la militància franquista, els escàndols de corrupció i dopatge i les traves a l’esport català de qui fou president del COI, Juan Antonio Samaranch, etc.
L’Anuari, que inclou també una anàlisi del tractament mediàtic de cadascun dels temes, s’inspira en el model proposat per l’observatori nord-americà Project Censored, fundat el 1978. Aquesta entitat supervisa l’anomenada censura moderna, una ‘constant i sofisticada manipulació de la realitat pels mitjans de comunicació de masses, basada en la no-inclusió intencional de determinades notícies o part de determinades notícies’. Una no-inclusió que ‘pot ser conseqüència de pressions polítiques, econòmiques o legals, però que mai no es fa explícita’, explica en aquest apunt el periodista Roger Palà, coordinador de l’Anuari.