21.06.2011 - 06:00
L’endemà de la gran manifestació, que aplegà desenes de milers d’indignats en unes quantes ciutats, el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, i el periodista Vicent Sanchis van mantenir ahir un col·loqui, a l’Ateneu Barcelonès, sobre el moviment del 15-M (seguiu-lo íntegre).
Amb l’auditori ple i desenes de persones seguint el debat des de fora de la sala a través de pantalles de televisió, tots van constatar el distanciament de la política vers els ciutadans en l’actual situació de crisi; i el fet que la diferència entre les polítiques de dretes i d’esquerres són cada vegada més difuses en l’àmbit econòmic, car vénen forçades per poders polítics i econòmics de rang superior.
Oliveres va considerar que la desafecció política, juntament amb l’elevada taxa d’atur, és l’origen del moviment. ‘Se l’han guanyada a pols aquesta desafecció’, va dir, recordant que d’uns anys ençà es demana un sistema electoral de llistes obertes, ‘una qüestió mai tractada de manera seriosa al parlament’, i episodis com el de la iniciativa popular contra els transgènics, que recollí més de cent mil signatures i que fou refusada per la cambra.
Van debatre sobre el paper dels mitjans de comunicació, del dels sindicats i de l’ocupació de l’espai públic, que Sanchis va considerar injustificada, i Oliveres va contraposar a altres formes d’ocupació, ‘com la del Corte Inglés, que ha fet tancar moltes botigues i cada dia arrossega centenars de turistes’.
El paper de la policia
També van parlar de l’actuació dels mossos d’esquadra. Per tots dos, la policia es va equivocar en l’actuació del 27 de maig, car va ser excessivament violenta i va propiciar una major ocupació de la plaça. Pel que fa a les accions violentes al parlament el passat dia 15, Sanchis va considerar que el sol fet de mirar d’impedir el funcionament del parlament era ja de per si un acte violència, comentari que va generar els aplaudiments del públic. Oliveres va voler destacar que les accions violentes al parlament provenien d’una minoria i que per això no es podia despretigiar el moviment. I va agrair al conseller Felip Puig que finalment no hagués començat cap procés judicial contra ell per les declaracions en què recordava que anys enrere infiltrats de la policia espanyola havien estat els promotors d’aldarulls.
El futur del moviment del 15-M
En un debat intens i a la vegada cordial, van parlar del futur del moviment. ‘És un moviment lent, que s’ha de descentralitar i al qual no se li pot exigir cap pressa’, va dir Oliveres. Per Sanchis, en canvi, el moviment no servirà per modificar les coses de manera efectiva, perquè ‘la política representativa és la nostra democràcia i en tot cas s’ha de saber compaginar en la deguda mesura amb la política participativa’. Però va coincidir amb Oliveres a l’hora de qualificar de toc d’atenció molt important la manifestació de diumenge, recordant que hi van participar milers de persones de totes les edats i condicions.