16.06.2011 - 06:00
L’acció de protesta dels ‘indignats’ contra el Parlament de Catalunya va acabar ahir amb incidents, quan els manifestants van provar d’impedir als diputats de poder-hi entrar (vídeo). N’hi ha que van poder entrar-hi a peu, però van ser escridassats, insultats, empesos, escopits o ruixats de pintura. N’hi hagué que van entrar-hi amb les furgonetes dels mossos o, fins i tot, amb helicòpter, com el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del parlament, Núria de Gispert. Avui al matí hi ha tranquil·litat a l’entrada del parlament, on reprendrà la sessió que ahir va començar tard i condicionada pels incidents a l’entrada dels diputats.
Les protestes han acorralat el moviment dels indignats, que ahir va ser molt criticat des de les mateixes xarxes amb què s’organitza. Per exemple, a la xarxa Twitter van anar guanyant molta força les etiquetes #joambelparlament i #aixino des d’on molta gent condemnava les agressions i feia costar als diputats. Les etiquetes van arribar a ser ‘tendència dominant’ de l’estat espanyol.
Al cap d’unes quantes hores alguns indignats van provar de destriar el moviment dels incidents, que van atribuir a infiltrats violents. Quan el ple del parlament ja funcionava i havien entrat tots els diputats, els indignats van optar per protestar a la plaça de Sant Jaume, però una part van restar al parc de la Ciutadella. Les divisions entre els acampats que aquests últims dies ja s’havien palesat a la plaça de Catalunya, ahir van fer-se encara més evidents. De totes maneres, la convocatòria d’ahir era perquè els manifestants impedissin als diputats d’entrar al parlament.
Una jornada molt encesa
La jornada va començar quan, a primera hora del matí, els mossos d’esquadra van fer un gran cordó a la cruïlla del carrer de Wellington amb el de Pujades, a l’entrada del parc, on s’havien aplegat un miler d’acampats. Alguns diputats van provar d’entrar per aquí, però els indignats els ho impedien i van necessitar la protecció dels mossos. Els que van provar d’entrar-hi sense protecció foren agredits per grups d’indignats.
El president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del parlament, Núria de Gispert, i alguns consellers van haver d’entrar amb helicòpter al parlament. Molts diputats no van poder-hi entrar, perquè els van empènyer, els van tirar aigua i els van escopir. Al conseller Joaquim Llena, per exemple, li van tirar aigua, ous i cafè.
Un dels que no va poder entrar és el diputat de Solidaritat, Alfons López Tena, que anava acompanyat del diputat de CiU, Gerard Figueres. Va explicar a VilaWeb: ‘Ens han tirat aigua, hi ha hagut una allau d’empentes, crits…’ López Tena es va reunir a l’exterior del parlament amb una vintena més de diputats que tampoc no havien pogut entrar, entre els quals hi havia Josep M. Pelegrí, Joan Laporta, Marina Geli, Rafael Luna i Albert Rivera. El conseller Lluís Recoder també va explicar que no havia pogut entrar al parlament amb el cotxe oficial. Els representants del govern van anar entrant més tard al parlament amb helicòpter. Els diputats que no van poder entrar es van reunir a l’estació del Nord i van arribar més tard amb vehicles dels mossos.
De Gispert: ‘Els demano que continuem amb normalitat’
A les deu, quan havia de començar el ple, encara hi havia desenes de diputats fora de la cambra. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va començar la intervenció presentant el projecte de llei de pressupost sense que hi hagués tots els diputats. Abans, la presidenta del parlament, Núria de Gispert, havia dit: ‘Des de fa trenta-un any aquest parlament ha celebrat les sessions plenàries amb normalitat. Els demano que avui continuem amb questa normalitat.’
Durant la jornada també hi van haver agressions i coercions a funcionaris de la cambra catalana que volien entrar-hi i als periodistes que informaven dels incidents.
Al vespre els diputats i els membres del govern van sortir del parlament sense cap més incident. I gairebé tots van poder sortir a peu, tret del president Mas, que va sortir amb cotxe oficial.
La jornada es va saldar amb sis detinguts per desobediència i resistència a l’autoritat. El dispositiu policíac va ser format per 550 agents. Segons fonts de la policia, hi havia 550 agents desplegats i tres mil ‘indignats’, en l’hora de màxima afluència, a prop del parc de la Ciutadella.