09.06.2011 - 06:00
Francesc Parcerisas, el degà de la Institució de les Lletres Catalanes, va tenir ahir una jornada intensíssima de reunions sobre l’avantprojecte de llei de simplificació, que modifica extraordinàriament l’entitat: de primer amb el conseller Ferran Mascarell i amb el secretari general de Cultura, Xavier Solà; després amb la junta de govern de la Institució, que no va presidir Mascarell, sinó Solà; i finalment, a l’Ateneu Barcelonès, amb les associacions d’escriptors lligades a la Institució (PEN, AELC i ACEC). En unes declaracions a VilaWeb, Parcerisas en resumeix les posicions: ‘El conseller, si més no el secretari, creu que és inviable que la Institució es mantingui com una entitat autònoma. En canvi, les associacions d’escriptors ho consideren irrenunciable.’ Més encara, les associacions defensen la proposta de proposició de llei que van aprovar l’any passat i que encara dóna més autonomia a la Institució, com una empresa pública de dret privat, que és el rang que té l’ICIC.
Xavier Solà es mostra disposat a negociar tots els punts de l’avantprojecte, tret el de l’actual categoria jurídica, d’entitat autònoma, que vol abolir. Assegura que s’erigirà una altra institució, que continuarà essent l’òrgan de representació dels escriptors, amb capacitat d’actuar. ‘El departament no es tanca a negociar el nou reglament que haurà de regir la Institució, explica Parcerisas, però, ara com ara, no hi ha ni una sola ratlla escrita i les associacions no estan disposades a cedir en canvi de promeses. Podríem dir, per tant, que les converses d’aquesta llarga vesprada han acabat en taules. I amb un empat no s’avança gaire.’ I ara què? Diu Parcerisas que la setmana entrant es tornaran a reunir amb Xavier Solà per parlar del reglament de la nova Institució.
L’Aula Sagarra de l’Ateneu Barcelonès es va omplir d’escriptors i personatges lligats a la literatura. Un centenar de membres del PEN, l’AELC i l’ACEC. Comenta Parcerisas: ‘Hem rebut moltes adhesions i cartes personals de tot arreu del món donant-nos suport. Aquesta resposta favorable ens encoratja, encara que, al departament, no els faci ni fred ni calor.’ Les associacions presentaran al·legacions a l’avantprojecte, també ho faran alguns particulars, i després, abans de l’estiu, començarà el tràmit parlamentari.
Per què vol eliminar totes les entitats autònomes, el Departament de Cultura, i en concret la Institució de les Lletres Catalanes? Parcerisas respon: ‘L’argument és que les entitats autònomes són disfuncionals i que és més fàcil de gestionar una administració única. Ells es pensen que és una manera de facilitar una política unitària i transversal del departament. Però això no té gens de relació amb la Institució, perquè, si es dóna el cas, i de fet ja va passar amb el Pla de Foment de la Lectura engegat pel conseller Tresserres, la Institució s’hi vincula sense cap problema. No hi veig cap problema de transversalitat.’