04.06.2011 - 06:00
L’Avantprojecte de Llei de simplificació, d’agilitat i reestructuració administrativa i de promoció de l’activitat econòmica (pdf) que el govern va presentar per sorpresa dimecres passat està essent estudiada per representants dels molts sectors afectats. Ahir es van començar a sentir les primeres crítiques en el sector de la cultura i van aflorar les primeres qüestions polèmiques en àmbits com la sanitat.
Aquesta llei òmnibus s’aprovarà en paral·lel als pressupostos i buscar aprimar l’administració, agilitar tràmits de tot tipus i eliminar burocràcia.
En l’àmbit de la cultura l’avantprojecte de llei afecta de manera substancial institucions històriques, que passarien de ser una entitat autònoma a deixar de tenir entitat jurídica pròpia. Això passaria amb la Biblioteca Nacional de Catalunya (BNC), l’Arxiu Nacional de Catalunya, el CoNCA, la Institució de les Lletres Catalanes i alguns museus. Tanmateix, Dolors Lamarca, directora de la BNC, ha dit a VilaWeb que el departament s’ha fet enrere i que l’entitat centenària no passarà a dependre d’una Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que és de nova creació.
Els responsables de les institucions afectades no entenen ni comparteixen la falta de diàleg ni debat amb el departament, fins al punt que ni tan sols sabien ni se’ls va informaar que dimecres es publicaria. La Generalitat tampoc no va informar als mitjans d’aquest avantprojecte, només es va limitar a publicar-lo a la web de Presidència. És previsible que en els propers dies es comencin a sertir les associacions i entitats culturals vinculades i afectades per l’avantprojecte. El malestar només ha començat.
Sis mesos d’empadronament per tenir cobertura sanitària
L’Avantprojecte de llei inclou una modificació molt significativa de la llei d’assistència sanitària. El govern vol demanar un mínim de sis mesos d’empadronament en qualsevol municipi català per tenir dret la cobertura pública a càrrec del Servei Català de Salut.
L’actual norma sanitària (pdf), aprovada el 2010, assenyala com a titulars del dret a aquesta assistència sanitària pública ‘les persones empadronades en qualsevol municipi de Catalunya que acreditin que no tenen accés a l’assistència sanitària de cobertura pública a càrrec d’una altra entitat diferent del Servei Català de la Salut’ (article 2; apartat2).
La Generalitat proposa ara en l’article 329 de l’avantprojecte en l’anomenada llei òmnibus de substituir el redactat d’aquest apartat per un altre que diu que són titulars de l’assistència sanitària ‘les persones empadronades en qualsevol municipi de Catalunya amb una antiguitat mínima de sis mesos, que acreditin que no tenen accés a l’assistència sanitària de cobertura pública a càrrec d’una altra entitat diferent del Servei Català de la Salut’.
Aquesta modificació afectaria bàsicament els immigrants no comunitaris que acabessin d’arribar a Catalunya, car els altres punts de la llei que no es modifiquen garanteixen l’accés a l’assistència sanitària als ciutadans de tot l’estat espanyol i als de la resta de la Unió Europea.
Dubtes sobre l’assistència a urgències
Cal tenir en compte que en la mateixa llei d’accés a l’assistència sanitària hi ha un article que no ha estat modificat que garanteix l’accés al servei d’urgències totes aquelles persones que ‘es trobin a Catalunya’. Per tant, podria haver-hi una contradicció entre l’articulat complet de la llei i l’article modificat. Fonts del departament de Salut han explicat a VilaWeb que les possibles contradiccions que es puguin despendre del redactat proposat a l’avantprojecte seran traslladades la setmana que ve als serveis jurídics del departament. Tot amb tot, del redactat s’interpreta que si aquesta modificació tira endavant, qualsevol persona podria accedir a les urgències, però necessitaria sis mesos d’empadronament per tenir una cobertura sanitària continuada.
Les mateixes fonts del departament han recordat a VilaWeb que la proposta normativa ha de passar ara el tràmit parlamentari, en el qual s’hi introduiran esmenes i se n’afinarà el redactat, i ha dit que el propòsit de la normativa és evitar l’anomenat ‘turisme sanitari’ que fa que ciutadans d’altres països s’empadronin uns pocs dies a Catalunya per poder-se tractar a la xarxa de salut catalana per després tornar als seus països. De moment, però, el redactat de l’avantprojecte exclouria de la cobertura sanitària tant els ciutadans que practiquin aquest ‘turisme sanitari’ com els immigrats acabats d’arribar a Catalunya per a residir-hi.
Aprimar el consell de govern de la CCMA de dotze a cinc membres
El govern preveu aprimar el consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de dotze a cinc membres, segons consta en l’avantprojecte de llei. A més, la figura del director general queda substituïda per la d’un gerent, però es manté la presidència.