03.06.2011 - 10:57
L’ex-general militar serbi, Ratko Mladic, ha comparegut avui per primera vegada davant el Tribunal Penal Internacional sobre l’ex-Iugoslàvia (en directe) per respondre de les acusacions de crims de guerra i genocidi durant la guerra de Bòsnia, entre el 1992 i el 1995. Mladic ha dit estava molt malalt i que no havia tingut temps de mirar-se l’escrit d’acusació; el jutge li ha llegit un resum de les acusacions, que ha Mladic ha qualificat de ‘monstruoses i indignants’ i ha insistit que necessitava temps ‘per digerir-les’. La pròxima sessió serà el 4 de juliol vinent.
D’aquí a un mes, doncs, Mladic, haurà de tornar a comparèixer, per dir si es declara culpable o no culpable dels onze càrrecs que la fiscalia ha presentat contra ell, entre els quals hi ha els de genocidi, de persecució dels bosnians musulmans i els bosnians croats en diferents municipis de Bòsnia i Hercegovina, del segrest, persecució i execució de civils; se’l considera el responsable del setge de Sarajevo i de la matança de Srebrenica.
L’ex-general serbo-bosnià ha declarat que volia ‘digerir aquestes paraules monstruoses’ i ha dit que no les havia sentides mai. I ha demanat temps per a poder-les respondre; Mladic ha dit que necessitava dos mesos, però el reglament del tribunal n’estableix un, i el 4 de juliol hi haurà una nova compareixença.
El fiscal en cap del tribunal, Serge Brammertz, va dir ahir que mirarien de no allargar excessivament el cas, com ha passat en en alguns judicis similars de l’Haia.
Les seves paraules foren: ‘Ara mateix no puc dir quant durarà. La cosa no està mai en l’acusació, perquè la llista dels càrrecs ja és feta, sinó en el temps que necessita la defensa per preparar el cas.’ També va comentar que Sèrbia havia estat ràpida a extradir l’acusat, però que havia trigat molt a descobrir on parava, i que ara havia de preocupar-se de cercar Goran Hadzic, ‘un serbi que també és perseguit pel tribunal de l’ONU’.
Mladic, cap militar de Radovan Karadzic, detingut el juliol del 2008, és acusat en qualitat de responsable de la matança de Srebrenica i del setge de Sarajevo. També d’haver participat en ‘una àmplia campanya de persecucions, deportacions, tortures i homicidis el 1992 a molts llocs de Bòsnia i Hercegovina, com ara els camps de concentració d’Omarska, Keraterm, Manjaca i Trnopolje.
La detenció de Mladic, al municipi de Lazarevo (nord de Sèrbia), era un requisit indispensable perquè Sèrbia pogués ser admesa a la Unió Europea.