02.06.2011 - 13:32
Tot i que no s’ha explicitat fins aquesta setmana, ja fa mesos que el conseller d’Educació valencià Alejandro Font de Mora té el propòsit de suprimir la línia en català de l’ensenyament. Escola Valenciana ja va avisar a finals de l’any passat dels canvis que la conselleria promovia dins del Servei d’Ensenyament en Valencià, un òrgan encarregat d’assessorar les escoles en tot allò referent a la llengua i de vetllar pel correcte funcionament de la línia en valencià. ‘Des del novembre passat molts assessors del Servei han estat substituïts per assessors amb un perfil de llengua anglesa’, ha explicat a VilaWeb el gerent d’Escola Valenciana, Àngel Martí. És a dir, els assessors de català s’han anat substituint per assessors d’anglès.
Font de Mora ha anunciat ara un canvi de nom per aquest servei. Es dirà: ‘Servei de Llengües’. ‘Aquesta denominació s’adequa al perfil dels assessors que integren aquest departament a les noves necessitats del sistema educatiu’, ha dit la conselleria en un comunicat. Per Martí, aquesta operació implica l’eliminació l’assessorament en català a les escoles i és ‘l’estaca final al model actual i a la línia en valencià’. ‘Feia mesos que ho vèiem i el canvi de nom és només l’últim punt de maquillatge que mancava’, rebla Martí.
Font de Mora diu que la implementació del nou model durarà deu anys
El conseller ha anunciat avui que la implementació del nou model durarà deu anys. I ha precisat el calendari d’aplicació: en els primers sis anys a partir del curs que ve preveu aplicar el programa inicial en el segon cicle d’infantil i en tota la primària; en el curs 2013-2014 s’aplicarà a primer i segon d’ESO; al 2014-2015, a tercer i quart d’ESO; per al 2015-2016 es preveu aplicar a primer de Batxillerat; i en el curs 2016-2017 s’aplicarà a segon de Batxillerat.
Font de Mora ha explicat que el programa inicial implica dividir la docència a parts iguals entre espanyol i català, introduint de mica en mica l’anglès. Passats aquets sis anys, es començaria a aplicar el programa avançat, d’uns quatre o cinc anys de durarada, segons que ha explicat, en el qual es començarien a fer més assignatures en anglès.
La comunitat educativa, en alerta
L’anunci de Font de Mora de suprimir la línia en valencià ha generat reaccions contràries tant en el sector educactiu com en els partits polítics. De moment ja hi ha convocades manifestacions contra aquesta mesura: per al 9 de juny ja hi ha convocades concentracions a Alacant, Castelló i València; i per al 18 de juny a València n’hi ha convocada una altra.
A més, Escola Valenciana es reuneix avui amb tota la comunitat educativa, universitats, entitats, partits i associacions, per a estudiar el decret del nou model lingüístic presentat per la Conselleria d’Educació i preparar una resposta contundent i unitària. Al vespre es farà públic un manifest conjunt.