La comunitat educativa valenciana es manifestarà el 18 de juny

  • Per protestar contra la precarietat de l'ensenyament i la supressió de la línia en català · També hi ha convocades concentracions el 9 de juny

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.06.2011 - 16:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En plena polèmica per l’anunci d’Alejandro Font de Mora de suprimir la línia en català de l’ensenyament, la comunitat educativa valenciana ha convocat una manifestació per al 18 de juny a València contra aquesta mesura i contra la precarietat i les retallades a l’ensenyament públic. Uns quants dies abans, el 9 de juny ja hi ha convocades concentracions de protesta a Alacant, Castelló i València contra la supressió de la línia en català.

La Plataforma en defensa de l’Ensenyament Públic ha convocat la manifestació del 18 de juny, que començarà a les sis de la vesprada a la plaça de Sant Agustí de València. La plataforma fa la convocatòria ‘per la continuació de les retallades aplicades als centres d’ensenyament públic en nombre de grups, plantilles i recursos; davant la no retirada de la proposta de cessió de sòl escolar públic a entitats privades; per l’agressió que suposa la destrucció de les línies en valencià a l’ensenyament i per totes les protestes que la comunitat educativa ha estat manifestant aquest curs contra la política educativa de l’encara conseller d’Educació’.

D’una altra banda, Escola Valenciana ha convocat per al 9 de juny concentracions a València, a Alacant i a Castelló, coincidint amb la constitució de les corts, i ha demanat a la comunitat educativa, als partits polítics i a les entitats cíviques que tanquin el calendari de mobilitzacions.

El president, Vicent Moreno, ha dit: ‘Igualar en hores el valencià i el castellà solament formarà alumnes monolingües pel simple motiu que en la societat aquestes dues llengües no hi tenen la mateixa presència. Quant a l’anglès, ja hi ha experiències d’ampliar-ne l’ensenyament partint del model d’ensenyament en valencià.’

Per Escola Valenciana, eliminar les línies en valencià és condemnar la llengua a desaparèixer en un termini de vint anys. Per tant, ha convocat per a demà una reunió de consens amb agents polítics, educatius i socials amb la finalitat de fer una resposta contundent i unitària.

Les mobilitzacions ja començaran dissabte aprofitant les dues últimes Trobades d’Escoles, a Ibi (Alcoià) i Relleu (Marina Baixa). Però demà mateix ja es presentarà un manifest de consens per obtenir adhesions de tots els ordres. Dilluns hi haurà accions pensades per a la societat en general i per als centres educatius, que culminaran la setmana vinent, el dia 9, en tres grans concentracions a València, Alacant i Castelló.

Un pla a sis anys

Mentre el sector educatiu valencià prepara les  mobilitzacions, el Consell s’afanya a enfilar un decret que imposarà la línia única. L’esborrany del decret conté un pla per a aplicar la mesura en un període màxim de sis cursos.

La conselleria valenciana d’Educació diu en un comunicat que ha començat a tramitar l’esborrany del decret que regularà el nou model d’ensenyament trilingüe, i que el decret preveu dos programes que s’implantaran progressivament en un període màxim de sis cursos.

La conselleria proposa un programa plurilingüe inicial (PPI) obligatori, consistent en un repartiment equilibrat de català i castellà i d’una tercera llengua, preferentment l’anglesa; també incentiva l’opció voluntària d’un programa plurilingüe avançat (PPA).

L’aplicació mínima del PPA consisteix a fer una àrea no lingüística (en total, n’hi ha sis) en la tercera llengua, preferentment l’anglès. L’aplicació màxima consisteix a fer en anglès tres àrees (en total, n’hi ha nou): la d’anglès i dues de no lingüístiques; i les sis àrees restants s’han de fer en català i en castellà, equilibradament. O sia, a raó d’un 33% per llengua. A més, el model trilingüe de màxims s’aplicaria idènticament a l’educació secundària.

El text ja s’ha enviat al Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, òrgan que haurà de fer-ne un dictamen, als representants dels alumnes, dels pares, als sindicats i  a la patronal educativa, al Consell Jurídic Consultiu (CJC) i a les entitats interessades, com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), el Consell Valencià de Cultura (CVC) o les organitzacions empresarials.

El decret haurà de passar per les taules de negociació: taula tècnica, taula sectorial, taula de pares, taula d’alumnes, patronal, Consell Escolar i Consell Jurídic Consultiu…, i el text definitiu s’ha d’aprovar amb vista a aplicar-lo al curs 2012-2013.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem