Escola Valenciana convoca concentracions el 9 de juny contra la línia única

  • El Consell vol eliminar la línia en català de l'ensenyament · Es farien classes en català, espanyol i en una altra llengua a parts iguals · Començaria a aplicar-se al curs 2012-2013

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

31.05.2011 - 14:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La societat civil valenciana comença a preparar les mobilitzacions de protesta per l”anunci del conseller d’Educació valencià, Alejandro Font de Mora, d’imposar en l’ensenyament públic una sola línia que integri el català, l’espanyol i una altra llengua. Escola Valenciana ha convocat per al 9 de juny vinent concentracions de protesta a València, a Alacant i a Castelló, coincidint amb la sessió de constitució de les corts. L’entitat ha convocat la comunitat educativa, partits polítics i entitats cíviques a tancar el calendari de mobilitzacions

L’anunci del conseller d’Educació valencià, Alejandro Font de Mora, ja va moure ahir tot de reaccions i crítiques, d’àmbit educatiu i polític. Escola Valenciana va fer públic aquest comunicat en què diu que ‘suprimir les línies en valencià és un atac al plurilingüisme i a l’ensenyament de qualitat’.

Avui el seu president, Vicent Moreno, ha destacat: ‘Igualar en hores el valencià i castellà només causarà alumnes monolingües pel simple motiu que a la societat les dues llengües no tenen la mateixa presència, en tant l’anglés ja hi ha experiències d’incrementar-lo partint del model d’ensenyament en valencià’.

Escola Valenciana ha destacat que eliminar les línies en valencià és condemnar-lo a la desaparició en un termini de 20 anys. Per tot això l’entitat cívica ha anunciat que ha convocat pel proper dijous una reunió de consens amb agents polítics, educatius i socials amb l’objecte d’oferir una resposta contundent i unitària.

L’entitat cívica preveu iniciar les mobilitzacions aquest dissabte aprofitant la celebració de les dues darreres Trobades d’Escoles a Ibi i Relleu. A més, dijous es presentarà un manifest de consens per buscar adhesions a tots els nivells. A partir de dilluns es preveuen accions enfocades a la societat en general i als centres educatius, que tindran la setmana que ve el seu punt culminant amb la convocatòria tres grans concentracions a València, Alacant i Castelló el proper 9 de juny, coincidint amb la sessió de constitució de les Corts.

FAPA València: ‘Volem que el valencià siga protegit’

La presidenta de FAPA València, Maria José Navarro, també es va declarar preocupada per l’anunci de Font de Mora: ‘Fa molt que demanem una reunió amb el conseller per a parlar d’aquests temes. Sempre parla de plurilingüisme, però ens fa dubtar molt. D’una banda, si ara mateix els xiquets de cinc anys no poden fer anglès, perquè no hi ha prou professors, com pensa fer aquesta línia única? A més, volem que el valencià siga protegit i que no hi haja cap classe de desequilibri entre els tres idiomes. A mi, m’ha arribat que en el curs que ve hi haurà línies en valencià que desapareixeran perquè es fusionaran amb el castellà. Això fa que puga acabar desapareixent el valencià de l’escola.’

ACPV: Una nova agressió a la llengua

Acció Cultural del País Valencià va emetre un comunicat avisant que l’anunci de Font de Mora era una nova agressió a la llengua i a la cultura. ‘Amb aquesta mesura, el president Camps i el conseller Font de Mora insisteixen en la línia política que ha provocat una creixent mobilització ciutadana i la primera erosió electoral del PP en unes eleccions autonòmiques, una línia caracteritzada per la censura, l’autoritarisme i el més profund antivalencianisme.’

ACPV considera que el conseller ‘encara és a temps de rectificar i de no aplicar una mesura que sap que causarà el rebuig de la comunitat educativa i dels sectors socials compromesos amb la llengua i la cultura i amb un ensenyament de qualitat i, conseqüentment, tensió social i mobilització ciutadana’.

Alarte: ‘ És una agressió intolerable i una greu equivocació de conseqüències nefastes’

El secretari general del PSPV-PSOE, Jorge Alarte, considera que és ‘una agressió intolerable i una greu equivocació de conseqüències nefastes’ suprimir les línies en català i substituir-les per una línia única: ‘Es un error sense precedents perquè el consens aconseguit al voltant de la llei d’ús i ensenyament del valencià ha demostrat que era la base d’un sistema lingüístic avaluat, eficient i de qualitat’.

Enric Morera: ‘Una bomba contra la normalitat del valencià’

El portaveu de Compromís, Enric Morera, va declarar a VilaWeb: ‘Volen enfonsar el model lingüístic valencià; han passat de la discriminació del valencià a la voluntat d’anihilar-lo. Això és una bomba contra la normalitat del valencià a l’escola, que s’havia aconseguit mínimament, gràcies a l’esforç de pares i d’alumnes, i és un atac directe al valencià com a element d’identitat.’ Morera va avançar que parlarien amb totes les associacions, especialment amb Escola Valenciana i amb la STEPV, per mirar de reaccionar ‘a l’anunci d’atac a la llengua i a la voluntat de precaritzar encara més l’ensenyament’. La coalició Compromís va emetre un comunicat amb més declaracions de Morera, que considera que ‘Font de Mora i Camps es confirmen com uns traïdors a la identitat valenciana’.

Marga Sanz: ‘Seria una sentència de mort per a l’ús del valencià’

Marga Sanz, coordinadora d’EUPV, s’oposa de ple a la proposta de Font de Mora, que seria una ‘sentència de mort per a l’ús del valencià’. Suprimir el català de les escoles ‘és un menyspreu a la cultura i a la llengua pròpia’ i una manera de desvincular els valencians ‘de la comunitat lingüística que formen juntament amb Catalunya i les Illes’. Per això, tot i que recorda que el govern del PP té ‘la força de les urnes’, EUPV diu que donarà suport a totes les entitats de defensa de la llengua perquè el català continuï dins del sistema educatiu, perquè ‘aquesta és l’única manera que el valencià tinga un ús social’.

Agustí Cerdà: ‘Deteriorarà el sistema d’ensenyament públic’

Pel president d’ERPV, Agustí Cerdà, l’anunci de Font de Mora representa un ‘atac frontal a la llengua pròpia del País Valencià i coarta la llibertat de molts pares d’elegir la llengua amb què volen educar els fills’. També ‘deteriorarà brutalment el sistema d’ensenyament públic, hi haurà més fracàs escolar i, per tant, contribuirà a la volguda degradació de l’escola pública per una dreta que privilegia l’escola privada’. Cerdà reivindica el model d’escola valenciana com a model d’èxit, avalat per tot el món, i per això fa una crida perquè la gent es mobilitzi contra el decret.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem