20.05.2011 - 11:31
L’única resposta possible a la decisió de la junta electoral és lògicament la desobediència civil. No s’han d’obeir mai normes d’aquestes, que pretenen trencar la participació popular. Resulta que els governs s’omplen la boca de participació, i quan hi ha una mica de participació s’espanten i diuen que això no pot ser.
No sabria dir quin serà l’esdevenidor d’això. Tinc la impressió que és una protesta completament justificada, raonable. Hi haurien diners perquè la població pogués viure raonablement; no hi ha motiu per rebaixar pensions, per rebaixar els sous dels funcionaris o reduir les ajudes al desenvolupament… Hi ha recursos suficients, però els grans poders econòmics, que són els que manen, prefereixen continuar amb el frau fiscal i amb els seus privilegis i els governs són unes perfectes titelles al servei d’aquests personatges.
Aquest moviment hauria d’haver nascut ja fa temps, perquè fa dos anys i mig que els partits al govern, com a bons obedients d eles finances internacionals, fan polítiques perjudicials per a la societat. I que la societat s’hagi quedat pacíficament mirant el futbol o gaudint a casa seva era una incongruència. Hi ha hagut diferents persones que han incitat perquè es produïssin aquestes rebel·lions; el més significatiu és el petit llibret de l’Stephane Hessel, ‘Indigneu-vos’, i el més interessant és que el llibre l’ha redactat un senyor que té noranta anys i que és l’únic redactor de la declaració de Drets Humans del 1948 que queda viu.
El més interessant és que aquest moviment s’ha produït al marge dels partits i els sindicats, que són els que suposadament haurien de fer la vida política. I, en canvi, s’ha presentat a la societat d’una manera molt bonica i molt valenta i imaginativa i a través d’un sistema al qual ens hem d’anar acostumant, perquè mourà la vida política, que és el de les xarxes socials. Han tingut la idea d’anar-ho fent tot d’una manera extraordinàriament polida.
(Opinió recollida per telèfon per la redacció de VilaWeb)