17.05.2011 - 21:02
La concentració convocada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) aquest vespre ha aplegat centenars de manifestants per tornar a reivindicar l’emissió de TV3 tres mesos després que l’entitat es veiés obligada a tancar-ne els repetidors. Des del 17 de febrer, dia del tancament, s’han fet més de setanta concentracions i manifestacions arreu dels Països Catalans que culminaren en la gran manifestació del 16 d’abril (vídeo). Els actes serveixen també per continuar la recollida de donacions per pagar les multes imposades a ACPV. A la concentració d’avui hi han participat entitats de la societat civil com Ca Revolta i la Plataforma Salvem el Cabanyal, entre més.
‘Si aconseguim superar la multa, tenim expectatives realistes de poder resoldre el problema i aconseguir la reciprocitat de TV3’. Així és com el coordinador d’Acció Cultural (ACPV), Toni Gisbert, encara el futur pròxim, ara que fa tres mesos que es va fer efectiu el tancament de TV3 al País Valencià. Gisbert destaca a VilaWeb l’ampli suport de la societat valenciana i el fet d’haver arribat a incidir a sectors molt afins al PP.
És el cas, per exemple, del president de la patronal hotelera de Benidorm Hosbec, Antonio Mayor, que va anar a la manifestació multitudinària de València del 16 d’abril passat contra el tancament de TV3. ‘Hem demostrat que la mobilització podia arribar a sectors socials que fa un temps no eren tan sensibles a aquest tema, sectors afins al PP. Totes les institucions del PP de Castelló s’han manifestat contra el tancament de TV3, amb una moció aprovada a la Diputació, i també hi ha hagut malestar dins del PP de València. S’ha arribat a sectors polítics i socials que són pròxims al PP, però que no estan d’acord amb l’apagada de TV3’, ha explicat Gisbert.
El coordinador d’ACPV vol anar pas a pas, per poder pagar la multa, primer, i per encarar políticament i jurídica la represa de les emissions: ‘Ara l’objectiu és rendibilitzar aquesta mobilització social i poder pagar la multa. En poc més d’un mes hem aconseguit recollir 200.000 euros, que ja hem pagat en concepte de multa. Encara podem aconseguir força més donacions. El mes de maig i el juny continuarem recollint-ne i, a més, ara començarem la campanya d’aportacions lligades a l’art. Hem parlat amb artistes, com Tàpies, Barceló i Alfaro, perquè col·laborin en la recollida de fons i ja en tenim una seixantena. Confiem que amb tot plegat podrem pagar la multa, perquè corre perill el futur de l’entitat’.
El paper del govern català
Sobre el paper que ha de tenir en aquest conflicte la Generalitat de Catalunya, Gisbert diu que hauria d’intentar obrir una via de diàleg amb el Consell. ‘Perquè Camps està cada vegada més aïllat i és previsible que tendisca a exagerar els trets autoritaris. Això farà cada vegada més impossible que hi haja un diàleg fluid. El govern català té una certa obligació d’intentar la negociació, però veig complicat que arribe a cap mena d’acord’. I reclama suport, quan escaigui, a la ILP Televisió Sense Fronteres: ‘Sí que pot donar suport i fer pressió amb el tema de la ILP, entre altres coses perquè disposa d’un coixí de suport polític, amb l’aprovació al parlament de la moció de suport. Ací el govern de Catalunya hauria d’actuar amb coherència.
Internet, solidària amb ACPV
Dimecres passat, alguns mitjans de comunicació, entre els quals VilaWeb, El Temps, Avui, el Punt, El 9 Nou, Directe.cat i Diari de Balears, van publicar un editorial conjunt de suport a ACPV, seguint la crida feta per Òmnium, Obra Cultural Balear i la Fundació puntcat, invitant els internautes a fer una donació solidària per a contribuir a pagar les multes imposades a ACPV per haver distribuït el senyal de TV3 al País Valencià.
El 28 d’abril proppassat Acció Cultural va pagar 130.000 euros a la Conselleria d’Economia, Hisenda i Ocupació de la Generalitat Valenciana. Aquests diners són el primer pagament de les dues multes que li ha imposat la Generalitat per les emissions de TV3 al País Valencià, i que pugen a uns 800.000 euros (tenint en compte que són dues multes que sumen 600.000 euros, més els interessos corresponents i el 20% de recàrrec per no haver-les pogut abonar en el termini de pagament ‘voluntari’).
Segons ACPV, aquests 130.000 euros són de donacions d’individus, col·lectivitats i organitzacions en resposta a ‘la crida per a encarar col·lectivament una multa injusta i absolutament desproporcionada’. Segons l’entitat, aquestes multes ‘només pretenen ofegar econòmicament la nostra entitat, en vista que, aquests darrers quatre anys, hem suportat la persecució política i econòmica a què ens ha sotmès el govern del president Camps’.