Escòcia camina cap a la independència

  • L'SNP ha obtingut 69 dels 129 escons del parlament · Alex Salmond anuncia un referèndum d'independència aquesta legislatura · Cameron no veterà la independència, però farà campanya pel 'no'

VilaWeb

Redacció

07.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit Nacional Escocès (SNP), del primer ministre Alex Salmond, es va endur una victòria rotunda, per majoria absoluta, a les eleccions al Parlament d’Escòcia celebrades dijous passat. La conseqüència més important d’aquests resultats és el referèndum sobre la independència d’Escòcia, que es farà abans del 2015, anunciat per Salmond. El primer ministre del Regne Unit, David Cameron, ja ha anunciat que s’oposarà amb totes les seves forces a la independència d’Escòcia.

Mentre liderava un govern en minoria i necessitava el suport de l’oposició, l’SNP es va mostrar disposat a organitzar un referèndum amb múltiples respostes, des de la independència fins al model actual, passant per un sistema similar al del concert econòmic del País Basc. Amb la majoria absoluta, però, el partit anuncia una nova estratègia. En els propers mesos, i anys, de mans del carismàtic Alex Salmond, Escòcia adoptarà el camí de la independència.

Popularitat i carisma

L’SNP ha aconseguit mantenir un bon nivell de popularitat gràcies a les seves polítiques al capdavant del govern, que, en general, han satisfet als ciutadans. A més, segons han indicat diversos dirigents del partit, la campanya positiva que ha desenvolupat en aquestes eleccions els ha ajudat a rebre de nou la confiança dels ciutadans.

De fet, l’SNP ha obtingut augments de suport de més del 15% en algunes circumscripcions, i ha estat l’únic partit que ha crescut en tots els escons. Els sobiranistes han obtingut un 45% dels vots tant en els escons per circumscripció, escollits per sistema majoritari, com en els de la regió, designats proporcionalment. El líder del partit ha obtingut més d’un 60% dels vots a la seva circumscripció, a Aberdeen.

La crescuda de l’SNP es deu també, segons els analistes, a la desfeta dels liberal demòcrates i a la incapacitat del partit laborista de capitalitzar el descontentament ciutadà amb les polítiques econòmiques impulsades des de Londres. De fet, els laboristes obtindran uns dels seus pitjors resultats, i el seu candidat, Iain Gray, podria veure’s obligat a dimitir. El partit haurà de ‘refer’ la seva estratègia a Escòcia, on els nacionalistes han aconseguit un suport arreu del territori, fins i tot en el cinturó industrial de Glasgow.

Un altre dels factors decisius de la victòria és la figura d’Alex Salmond. El líder de l’SNP és, segons el diputat Stewart Hosie, ‘una gran carta’ pel partit. Salmond sempre ha liderat totes les enquestes de popularitat, i els escocesos el veuen com l’únic líder capaç de negociar amb Londres per defensar els interessos d’Escòcia en aquest moment de fortes retallades pressupostàries.

El parlament escocès tindrà un composició molt diferent de l’actual (47 escons per a l’SNP i 46 per als laboristes) amb 69 per l’SNP, 37 pels laboristes, 15 pels conservadors, 5 pels liberals, 1 pels Verds i 2 independent.

El primer ministre britànic diu que no vol que es trenqui el Regne Unit

La reacció del govern britànic a l’aclaparadora victòria del Partit Nacionalista Escocès (SNP) a les eleccions de dijous al parlament escocès ha estat de respecte i d’oposició als plans anunciats pel candidat independentista, Alex Salmond, de fer un referèndum sobre la independència en la pròxima legislatura. El primer ministre britànic, David Cameron, diu que lluitarà amb totes les seves forces perquè guanyi el ‘no’, però no blocarà la celebració del referèndum ni la independència si guanya el ‘sí’.

De fet, el cap dels conservadors britànics ja havia dit anteriorment que respectaria la voluntat de celebrar un referèndum si era la voluntat dels escocesos, però que faria campanya pel ‘no’ perquè no vol que es trenqui el Regne Unit.

A més, Cameron es mostra convençut que els escocesos no volen la independència: ‘Si el parlament escocès vota per un referèndum, no ens hi podem oposar i blocar-ne el camí; però si es fa, els conservadors sota el meu lideratge sempre farem campanya pel ‘no’. Penso que si avui preguntem als escocesos si es volen separar, la resposta serà ‘no’.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem