06.05.2011 - 00:00
L’Espai VilaWeb es va omplir ahir de gom a gom en la presentació del llibre de Gonçal Castelló (1912-2003), ‘Final de viatge. memòries d’un gandià’. Hi van prendre part l’advocat August Gil Matamala, l’editor Enric Borràs i el filòleg Àngel Velasco, curador d’aquestes memòries, tots tres coneixedors i amics de Castelló (vídeo).
Els presentadors van destacar el valor de les memòries de Castelló en aquest moment que el país fa passos de gegant cap a la independència. L’escriptor de Gandia va fer una evolució política, que Velasco considera paradigmàtica, del comunisme marxista a l’independentisme, sense abandonar la seva perspectiva ideològica.
August Gil Matamala va parlar de la seva faceta professional com a procurador dels tribunals de Madrid. Castelló es va fer càrrec de casos de defensa dels drets humans i de lluita antifranquista, que defensava ‘amb passió i generosament. Mai no va cobrar ni un duro per la defensa de lluitadors antifranquistes.’
Enric Borràs, que va editar dues obres de Castelló, ‘Terra guanyada i altres contes’ (el Llamp, 1985) i ‘Sumaríssim d’urgència’ (el Llamp, 1978), va recalcar que la seva obra ‘havia de ser llegida pels joves independentistes d’avui’.
Castelló fou un home que va combinar creació literària i lluita política, catalanista i d’esquerres. Havent arribar a comandant de l’exèrcit republicà, al final de la guerra fou empresonat i deportat. Des de les acaballes del franquisme fou procurador dels tribunals i va escriure novel·les aprofitant les experiències viscudes a la guerra i a la presó. Membre de l’Assemblea de Catalunya, va militar al PSAN i el 2002 va ingressar a ERC.
El CEIC Alfons el Vell de Gandia va recordar-lo, el novembre de l’any passat, en una jornada d’homenatge (programa, pdf) per a millorar ‘la coneixença de la seva obra i del seu pensament’.
La presentació feia part de la VII Setmana Cultural del País Valencià de Barcelona, organitzada per l’Espai País Valencià.