05.05.2011 - 06:00
La davallada del Bloc Quebequès en les eleccions al parlament federal del Canadà s’explica, en bona part, pel sistema electoral majoritari, que pot fer perdre molts diputats, encara que la pèrdua total de vots sigui petita. També cal concretar que no s’ha de confondre el Bloc amb el Partit Quebequès: el primer es presenta únicament a les eleccions federals en clau sobiranista; en canvi, el segon, que és independentista, es presenta a les eleccions de l’estat provincial del Quebec.
També cal tenir en compte que el mapa electoral al Quebec i al Canadà és completament diferent i no es pot extrapolar el resultat del Bloc amb el que pugui fer el Partit a les pròximes eleccions. Els independentistes voten en clau sobiranista especialment a les eleccions a l’estat federat.
La gran sorpresa d’aquestes eleccions ha estat l’ascens dels socialdemòcrates de l’NPD, perquè ha trencat l’hegemonia absoluta que havia detentat el Bloc, que havia guanyat totes les eleccions fins ara amb resultats espectaculars. És una victòria estranya perquè bona part dels diputats que han resultat elegits no parlen ni tan sols francès. Els mitjans quebequesos reflecteixen aquesta sorpresa i assenyalen diputats que eren absolutament desconeguts en la política del país.
La missió del Bloc, quan es va fundar, era d’evitar que el govern federal impedís un tercer referèndum sobre la independència del Quebec, o que hi posés traves. Tenint en compte que ara l’horitzó del tercer referèndum és llunyà, aquesta funció ‘instrumental’ del Bloc perd interès per als electors.
A més, el cap del Bloc Quebequès, Gilles Duceppe, no va voler encapçalar el Partit Quebequès, com tothom esperava, quan se’n va renovar la direcció, fa un parell d’anys, i això ara li ha fet perdre vots. Com que ell no va voler dirigir el Partit, la direcció es va confiar a Pauline Marois, que fa una política massa conservadora per a un partit de tall socialdemòcrata i no connecta amb els joves. Per tant, ha arribat el moment de renovar la direcció de totes dues formacions.
El resultat d’aquestes eleccions pot ser positiu, si se’n treu la lliçó que cada vegada té menys sentit la presència al parlament federal i que cal concentrar l’esforç a obtenir bons resultats a l’estat provincial.
Josep Sort, doctor en ciències polítiques i expert en el Quebec
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)
Enllaços
Array