02.05.2011 - 18:14
Segons les informacions d’Obama, Bin Laden és mort. Tant de bo. Però no en tenim imatges. Això fa dubtar. No han deixat que hi entrés la premsa fins dotze hores després de l’operació. I hi ha moltes contradiccions en el relat de l’operació. Per exemple, Obama diu que no hi ha hagut cap més baixa, però tenim proves que un helicòpter ha estat abatut per una arma de foc, no sabem si per l’exèrcit o per les forces de seguretat de Bin Laden. Per tant, segurament hi ha hagut més baixes.
A més, tant el govern com l’exèrcit del Paquistan han mantingut un gran silenci sobre els fets. I les cadenes de televisió privades del Paquistan no han fet sinó publicar informacions errònies, com el fotomuntatge. És a dir, els americans diuen que ha estat una operació conjunta, o almenys amb la col·laboració del Paquistan, i en canvi l’exèrcit i el govern del Paquistan no diuen quasi res.
Per tant, tenim dubtes de les informacions que ens arriben. Que si l’exèrcit paquistanès el protegia? No tenim prou informació per a respondre aquesta pregunta. Però sí que sabem que els Estats Units tenen la millor tecnologia del món per a trobar una persona i hi han trigat deu anys. També sabem que al Paquistan hi ha atemptats cada dia i que tant el governador com el ministre de la regió on presumptament residia Bin Laden han estat assassinats aquests darrers mesos. El Paquistan té un problema molt greu de seguretat i hi ha una gran incertesa i, fins i tot, confusió sobre la capacitat de l’autoritat paquistanesa per a plantar cara als grups rebels.
Finalment, en aquesta qüestió no hi ha gens de transparència sobre la feina, els interessos i els contactes entre la CIA i l’agència secreta del Paquistan. Entre ambdues agències hi ha una gran crisi de confiança. I això no és bo. Gens bo. Això sí, molts dirigents d’al-Qaida han estat detinguts per les forces de seguretat del Paquistan; per tant, és difícil de creure que l’exèrcit, si més no com a institució, protegís Bin Laden.
No podem oblidar, en aquest context, que Bin Laden va ser un col·laborador de gran nivell, fins i tot va arribar a ser el número dos, de la CIA a l’Afganistan. Per tant, hi ha molts contactes. Bin Laden és un invent de la CIA mateix. Va ser entrenat pels nord-americans. No ho oblidem.
I al-Qaida, sense Bin Laden, pot continuar igual, perquè ja fa anys que ell no hi manava. El mal real és que els paquistanesos paguem un preu massa alt pel joc brut de les agències secretes internacionals. Milions i milions de dòlars gastats per a capturar i assassinar Bin Laden. I el Paquistan és cada dia més pobre i més insegur. Ens demanen ajuda i recursos, amb 25.000 víctimes civils en l’última dècada per aquesta guerra contra el terror i, en canvi, rebem més pobresa i violència. Hem de col·laborar en aquesta guerra només per perdre-hi. I això, en alguns casos, acaba alimentant al-Qaida, que acaba fent adeptes. Ningú no es preocupa de la vida de les persones que viuen cada dia al país. No hi ha feina i cada vegada hi ha menys esperança. Els americans haurien de ser justos i pensar en això. La pregunta, aleshores, és: a qui interessa la guerra? A qui interessa que hi hagi inestabilitat a l’Àsia central? No tinc una resposta clara.
Mohammad Iqbal, secretari general de l’associació paquistanesa de Barcelona, Camí de la Pau
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)