27.04.2011 - 12:16
El primer capítol del front català a Madrid per a reclamar al govern espanyol el fons de competitivitat ha estat reeixit: els senadors del PSC, i també els del PP, han votat avui a favor de la moció presentada per Esquerra, en nom de l’Entesa Catalana de Progrés, de la qual formen part els socialistes, i n’han permès l’aprovació. Això, el mateix dia que el govern català negocia al Consell de Política Fiscal el reequilibri pressupostari, enmig d’una gran tensió amb el govern espanyol.
El govern havia fet una crida al PSC i al PP perquè donessin donin suport sense cap reserva a Madrid en la reclamació del fons de competitivitat, i que fessin pinya amb CiU, Esquerra i amb Iniciativa. Tant socialistes com populars, que poden desblocar el mes de juny vinent l’aprovació del pressupost, van dir que ho farien, però havien marcat una certa distància amb les posicions del govern. Avui, però, és els socialistes catalans votaran al senat a favor de la moció presentada per Esquerra. El govern català espera que els vint-i-cinc diputats socialistes al congrés mantinguin la mateixa posició en la votació, prevista per al 10 de maig, d’una proposició sembant presentada per CiU a la cambra baixa espanyola.
Reunió tensa entre el govern català i l’espanyol
Mentrestant, la negociació d’avui entre la Generalitat i el govern espanyol al Consell de Política Fiscal sobre el pla de reequilibri pressupostari arriba en un moment d’una gran tensió: l’executiu espanyol no pensa a pagar enguany els 1.450 milions del fons de competitivitat, i en qüestiona la xifra; el govern català exigeix el pagament del fons i reitera que es plantarà, si se li exigeix una retallada encara més gran, i que haurà d’incomplir l’objectiu de reducció del dèficit fins a l’1,3%.
La delegació catalana, encapçalada per Andreu Mas-Colell, té poca expectativa que avui es pugui tancar cap acord, tenint en compte l’enrocament que ha vingut mostrant el govern espanyol. Ahir la Generalitat ja es va confessar preocupada per la negativa espanyola de parlar del pla de reequilibri i va acusar el govern de Madrid de comportar-se com un morós: ‘Neguen la xifra i diuen que ho pagaran l’any vinent. Així es comporten els morosos’, va dir el portaveu de govern, Francesc Homs, que va parlar d’haver-se trobat amb una paret a l’hora de negociar.
Tot i amb això, també va deixar clar que no donaven pas la negociació per tancada i que continuarien reclamant el fons de competitivitat; ara, que si el govern espanyol exigia a la Generalitat una retallada pressupostària més dura que no la del 10% previst, el govern es plantaria. Homs també va desestimar que es pogués apuntar al pressupost del 2011 l’ingrés de 1.450 milions del fons de competitivitat per més que el govern espanyol no el pagui fins d’ací a dos anys. ‘El gran objectiu és complir el dèficit, i no tant quadrar el pressupost. Han de quadrar la despesa real amb els ingressos reals’, va reblar Homs.
La Generalitat deixarà clar al govern espanyol que necessita saber els ingressos amb què comptarà per poder definir el pressupost d’aquest any, i que no podrà complir l’objectiu de reducció del dèficit si aquests diners no arriben.
El PSC ho confirma: són 1.450 milions
Poc abans que Homs fes aquestes afirmacions, el govern espanyol també va qüestionar que la xifra a pagar fos de 1.450 milions: per Carlos Ocaña, secretari d’estat d’Hisenda, aquesta xifra no s’ajusta a cap de les referències del seu departament. A més, segons ell, el primer any d’aplicació del nou model de finançament, del qual es desprèn el pagament d’aquest fons, fou inferior a aquesta quantitat.
Arran d’aquestes declaracions, Homs va replicar que, la xifra de 1.450 milions, l’havia calculada el departament que dirigia Antoni Castells en el govern tripartit i que, fos la quantitat que fos, el govern espanyol havia de pagar allò que devia. I, en efecte, la portaveu del PSC adjunta al parlament, Laia Bonet, va replicar ahir a Ocaña dient que els diners deguts eren, pel cap baix, 1.450 milions d’euros. Per una banda, Bonet va assegurar que el seu partit no tenia ni una ombra de dubte sobre la xifra i que així ho havien deixat escrit la passada legislatura; també va recordar que hi havia comunitats autònomes que havien inclòs al pressupost el fons de competitivitat.
El govern valencià fa responsable Zapatero dels no-pagaments a proveïdors
El govern valencià també ha reclamat al govern espanyol el fons de competitivitat, que estima que és de 633 milions. I ha dit, per veu del vice-president segon i conseller d’Economia, Gerardo Camps, que el Consell no podia fer els pagaments dels productes i serveis contractats, perquè no se li satisfeia aquesta transferència.