Jordi Bilbeny: ‘L’independentisme produeix una cohesió social que fins ara només tenia el Barça’

  • També parla de Colom i de la descoberta catalana

VilaWeb

Redacció

26.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jordi Bilbeny presenta aquests dies el documental ‘Colom i la casa Reial Catalana’. VilaWeb TV l’ha entrevistat sobre el cas i sobre l’estat actual de l’independentisme, atès que va ser un dels impulsors de la consulta d’Arenys de Munt.

Entrevistar en Bilbeny i no parlar d’independentisme o de les consultes és difícil, perquè fou ell un dels agents decisius del procés de les consultes que va començar a Arenys de Munt. Però l’actualitat marca la presentació del documental ‘Colom i la Casa catalana‘, estrenat no fa gaire, i la publicació del seu llibre ‘Petit manual de la descoberta catalana d’Amèrica’, novetat de Sant Jordi. Dos temes importants que han obligat a dividir l’entrevista en dues parts, ben diferenciades, que podeu veure, íntegres, als dos vídeos de la columna de la dreta.

La història d’en Jordi Bilbeny podria ser la història d’un home que no té por de la realitat establerta, apassionat i lliure. Amb una personalitat tan marcada el seu destí podia haver-se resolt en la poesia. Però no, va topar de cara amb la història i amb molta perseverança, amb moltes hores de recerca i d’estudi, ha obert una finestra nova per a entendre la nostra història. Les seves investigacions, que comencen amb Cristòfor Colom, ja han fet un llarg recorregut per la història catalana, de la Baixa Edat Mitjana al Renaixement. Perquè ell batalla per descobrir què hi ha darrere l’ocultació de la nostra història. La seva recerca sembla un pou sense fons, on cada vegada hi ha més fils per a estirar i més seguidors interessats a saber-ne més. Les seves recerques es poden seguir a l’Institut de Nova Història.

El seu anàlisi sobre la importància de les consultes i què cal fer a partir d’ara són l’eix de la videoentrevista. Diu que se n’ha d’aprendre, dels errors de l’Assemblea de Catalunya, que alimentar Espanya és un error fonamental i que l’independentisme és un espai de cohesió social comparable al Barça, que cal blindar i protegir. Les seves propostes de futur consisteixen a preservar aquest espai de confluència de tots com un territori sagrat que ningú no pot apropiar-se. 

Ara Bilbeny dedica poc temps a la poesia, i una part d’aquest poc temps el dedica al grup Relk, car els escriu les lletres. Relk és a punt d’enregistrar el nou disc ‘Gran esperança del propi no-res’, que, en paraules de Jordi Bilbeny mateix, és un viatge al fons negre del pou de cadascú en els moments més difícils per a cercar-hi llum, esperança. ‘Acostumats com som a veure les dificultats com uns enemics ferotges, aquesta experiència a l’interior de cadascú ens ve a dir que els maldecaps són aliats, una mà estesa per a superar-nos, per a expandir-nos i realitzar-nos. El propi no-res no és pas el final de res, sinó el principi de tot.’ Per poder editar el disc han cercat els diners des de la nova plataforma Verkami. Si hi voleu col·laborar, encara hi sou a temps. Són a punt d’aconseguir l’objectiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem